Pjesnici

SDP traži ukidanje ulica Budaka, Francetića, Vokića i Lorkovića u Mostaru

Vijesti / Flash | 06. 05. 2016. u 09:54 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik SDP-a BiH Denis Bećirević uputio je Kolegiju Zastupničkog doma inicijativu kojom bi ovaj dom pozvao nadležne organe Grada Mostara da u najkraćem roku ukinu neprimjerene nazive ulica u Mostaru koje nose imena dužnosnika NDH Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića.

Bećirović smatra kako Zastupnički dom treba svoji stavom protiv afirmiranja protagonista ustaške politike uputiti jasnu poruku da Mostar i BiH neće odustati od antifašizma i antifašističkih vrijednosti.

"Pri tome, trebamo odlučno naglasiti da ne prihvaćamo politiku poistovjećivanja cijelih naroda s ideologijama i pokretima negativnog predznaka (Hrvati = ustaše; Bošnjaci = fundamentalisti; Srbi = četnici …)", stoji u Bećirovićevom obrazloženju.

U inicijativi SDP-ovog zastupnika se, između ostalog, navodi da je imenovanje ulica po Budaku, Francetiću, Vokiću i Lorkoviću teška uvreda za brojne žrtve ustaške zločinačke politike, antifašističku Europu, BiH i Mostar. Smatra kako Mostar ima dovoljno velikana kojima se Hrvati, Bošnjaci, Srbi i svi drugi građani mogu ponositi. Takvi velikani su svojim humanim djelima zadužili civilizirani svijet i po njima bi se trebale zvati ulice grada. Naglašava i kako se ne smije zaboraviti činjenica da su građani Mostara u Drugom svjetskom ratu dali ogroman doprinos u antifašističkoj borbi i da je to jedan od gradova koji je dao najveći broj narodnih heroja.

"Do 1992. godine Mostar je bio mješavina kultura, naroda, vjera … Po tome je, između ostalog, i bio jedan od najpoznatijih gradova u BiH i bivšoj Jugoslaviji. Bio je i ostao, usprkos ratnim ranama, dokaz kako različiti narodi mogu živjeti zajedno stvarajući jedinstven mostarski mentalitet", kaže Bećirović.

Podsjetimo kako su navedene ulice dobile sporna imena u poratno vrijeme dok je Mostar bio podijeljen na šest općina. Iako su mnogo puta pokretane inicijative da se ukinu ovakvi, u najmanju ruku neprimjereni nazivi ulica, do toga do danas nije došlo.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nedavno je izjavio kako je ranije predlagao da se nazivi Budaka, Francetića, Lorkovića, Vokića te još nekoliko ulica promjene i da se tim ulicama daju imena po poznatim mostarskim i bh. pjesnicima. To je kroz komentare naišlo na oduševljenje, međutim, kada se glasalo u Gradskom vijeću Mostara, samo su Hrvati digli ruke za ovu inicijativu.

"Veliko iznenađenje za mene je bilo tada da su ljudi koji su bili u Gradskom vijeću i pohvalili gradonačelnika za prijedloge, digli ruku protiv ili su bili suzdržani. Nije bilo dvotrećinske većine. Licemjerno je danas spočitavati to pitanje Hrvatima, jer promjenu nisu htjeli upravo Bošnjaci", kazao je nedavno Bešlić.

Za promjenu naziva ulica u Mostaru je do sada bilo nadležno Gradsko vijeće koje ne postoji zbog neodržavanja izbora u ovom gradu. Tako da za sada adresa za ovaj problem ne postoji.

Kopirati
Drag cursor here to close