Predali Ustavnom sudu

SDP traži izmjenu Izbornog zakona zbog dijaspore

Vijesti / Flash | 20. 06. 2017. u 11:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Međunarodni dan izbjeglica zastupnici SDP-a BiH u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta predali su Ustavnom sudu BiH apelaciju kojom traže izmjenu odredbi člana 3.15 Izbornog zakona BiH u vezi s prijavom državljana BiH za izbore, koji žive i rade u inozemstvu.

U tom cilju apelaciju su potpisali i poslanici Demokratske fronte, HDZ-a 1990 i dva neovisna kandidata.

''Navedeni član predviđa za sve građane BiH koji su izbjegle ili raseljene osobe ili se nalaze na privremenom radu u inostranstvu da se prilikom svakih izbora ponovo registriraju da bi mogli glasovati. To smatramo neustavnim, jer ovaj član nije usuglašen ni s međunarodnim propisima o ljudskim pravima, a ni s Daytonskim sporazumom u BiH'', rekao je zastupnik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Hasan Muratović na današnjoj pres-konferenciji te stranke.

Namjera zastupnika SDP-a je da se prava bh. građana koji žive u inozemstvu izjednače s onima koji žive u BiH, a koji s punoljetstvom stječu doživotno pravo da glasuju na izborima. Oni građani koji žive izvan granica države, kaže Muratović, moraju se za svake izbore ponovo registrirati.

''Želimo da se bh. građanima u inozemstvu omogući regularno pravo glasa – da ne moraju da se registriraju svake godine'', poručio je Muratović nadajući se da će Ustavni sud donijeti pozitivnu apelaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close