Čistoća

SDP traži da se sredi mostarsko smeće

Vijesti / Flash | 01. 06. 2017. u 11:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Gradski odbor SDP-a BiH Mostar zatražio je od Vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) da što prije usvoje plan upravljanja otpadom.

SDP je, također, zatražio da se žurno izvrši saniranje deponije u Dobrom selu i deponije Vihovići, a da mostarska komunalna poduzeća, u suradnji s Gradskom upravom, naprave pravilnik o terminima i načinima iznošenja otpada iz ugostiteljskih i drugih objekata u gradu.

Te je zahtjeve iznio predsjednik Gradskoga odbora SDP-a BiH Mostar Edin Zagorčić u četvrtak na tiskovnoj konferenciji u Mostaru.

Iz GO SDP-a BiH Mostar također su pozvali gradsku i županijsku vlast da aktualiziraju temu deponije Uborak koja ima spalionicu s kapacitetom za spaljivanje biološkoga i drugoga otpada, ali nikada nije dobila okolišna dozvolu.

Kao razlog neprimjerenog zbrinjavanja otpadom u Mostaru i HNŽ-u, koji predstavlja potencijalnu opasnost po zdravlje građana, Zagorčić je, uz ostalo, naveo nefunkcioniranje Grada Mostara u njegovom punom kapacitetu, odnosno nepostojanje Gradskoga vijeća koje bi moglo odgovoriti na te probleme.

''Odvoz i zbrinjavanje otpada u Mostaru ne provodi se na adekvatan način i predstavlja istinsku opasnost po zdravlje građane, a otvorene deponije realna su opasnost za širenje zaraze'', ocijenio je predsjednik mostarskog SDP-a.

Ukazujući na dvije "crne točke", deponiju u Dobrom selu te deponiju Vihovići koja je djelomice sanirana, Zagorčić je podsjetio kako je tu odloženo 300 000 metara kubnih otpada, od čega 6000 metara kubnih medicinskoga otpada.

Govoreći o veterinarskom otpadu, Zagorčić je upozorio kako to pitanje uopće nije regulirano.

Prema njegovim saznanjima, u prigradskim naseljima taj otpad se odlaže u otvorene kontejnere i odvozi jednom tjedno, što je, po njegovim riječima, apsolutno neprihvatljivo.

Inače, u HNŽ-u samo je 77 posto stanovništva pokriveno odvozom otpada, dok ostatak stanovništva otpad odlaže na mjestima koja nisu za to primjerena.

Na temelju podataka Zavoda za statistiku, u HNŽ-u je u prošloj godini bilo 70 640 tone otpada od čega je na deponiju odloženo 70 023. tona, dok se za 620 tona otpada ne zna gdje je završilo. Pretpostavlja se da je taj otpad završio na jednoj od 60 divljih deponija u HNŽ-u.

Zagorčić je na konferenciji za novinare prokomentirao i najavljeni koncert Marka Thompsona Perkovića 8. lipnja u Mostaru, kazavši kako koncert bespotrebno podiže tenzije u gradu i da je to koncert koji daje potporu propaloj politici koja je procesuirana u Haagu.

Direktor Mostarskog teatra mladih Sead Đulić govorio je o temi kulture, ocijenivši neozbiljnom najavljenu kandidaturu Mostara za Europsku prijestolnicu kulture.

''Mostar nema ozbiljnu strategiju razvoja kulture. Kako je moguća kandidatura za europsku prijestolnicu kulture u gradu u kojem je kultura totalno nacionalno podijeljena?'', kazao je Đulić.

Kopirati
Drag cursor here to close