Sjednica

SDP Stolac podnosi kaznene prijave protiv čelnika Stoca te oba HDZ-a

Vijesti / Flash | 17. 07. 2014. u 14:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski odbor SDP BiH Stolac osuđuje postupke HDZ-a Bosne i Hercegovine, koji je, kako se u priopćenju navodi, još jednom potvrdio ustrajnost u kršenju ljudskih prava, rušenju vladavine prava i temeljnih demokratskih principa.

"Vrhunac negiranja same prisutnosti povratnika u Stocu je nepozivanje vijećnika nehrvata na današnju, tzv. svečanu sjednicu Općinskog vijeća Stolac", navode iz SDP-a Stolac te ističu kako je riječ o ponavljanoj praksi.

"Naime, i 19. srpnja 2013. godine, ali i godinama prije, održavane su sjednice Općinskog vijeća Stolac za koju pozivi, također, uopće nisu slani zastupnicima koji ne dolaze iz reda hrvatskog naroda. Također, u procesu zakazivanja sjednice je suprotno Poslovniku o radu vijeća potpuno isključen predsjedavajući ovog tijela koji je Bošnjak", navode iz stolačkog SDP-a, te napominju da su u vezi toga prošle godine uputili dopis Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini i Središnjom izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine.

Iz ovog odbora navode kako je OHR, po običaju, ''ostao nijem na brutalno kršenje zakona i samovoljno suspendiranje od strane građana na izborima dodijeljenih mandata vijećnika".

Općinski odbor SDP-a Stolac smatra kako je "stavljanje Općinskog vijeća u funkciju jednog naroda i sazivanje sjednice ovog tijela u formi vjerskog skupa predstavlja najdrastičniji oblik isključivosti jedne javne, nominalno sekularne državne institucije". Naime, kako iz SDP navode, današnja sjednica je sazvana povodom Dana sv. Ilije koji se "bez pravnog utemeljenja kvalificira kao Dan Općine Stolac".
Iz stolačkog SDP navode kako neće trpjeti obespravljivanje i poni
žavanje stanovnika Stoca, ali i Općine kao javne institucije i javnog dobra u cjelini te će podnijeti kaznene prijave protiv načelnika Općine Stolac i dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Stolac, oba iz HDZ-a Bosne i Hercegovine i to zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora, zbog povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina, zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te zbog nesavjesnog rada u službi samovlašća.

Kopirati
Drag cursor here to close