Glasovanje

SDP sipa optužbe: Mostarske ulice ponovno će tražiti ruke

Vijesti / Flash | 25. 05. 2016. u 09:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sada definitivno znamo da je HDZ Dragana Čovića inicijator, autor i najveći branitelj opstanka ulica koje nose imena ustaških zločinaca'', navodi SDP BiH u priopćenju za javnost navodeći kako su zastupnici HDZ-a i SDS-a na sjednici Zastupničkog doma odbivši inicijativu Denisa Bećirovića koja je predviđala da nadležni organi Grada Mostara u najkraćem roku ukinu neprimjerene nazive ulica u Mostaru ''skandalozno glasovali za afirmiranje, veličanje i opstanak naziva ulica koje nose imena dokazanih ustaških zločinaca koji su odgovorni za masovna stradanja Srba, Židova, Roma, kao i velikog broja antifašista Hrvata i Bošnjaka''.

Najsramnije glasovanje

SDP je glasovanje nazvao ''jednim od najsramnijih glasovanja u postdaytonskoj Bosni i Hercegovini'' te napomenuo kako je, usprkos glasovima protiv, Inicijativa je dobila većinu glasova pa će konačna odluka o njezinoj sudbini biti donesena u drugom krugu glasovanja zakazanom za 14. lipnja.

''Javno pozivamo HDZ BiH da objasni cjelokupnoj javnosti čime su to ustaški ministri i doglavnici zaslužili da table najvažnijih ulica u Mostaru nose njihova imena? Posebno ih pozivamo da objasne kako to da pored tolikih hrvatskih antifašista oni afirmiraju najbliže suradnike zločinca Ante Pavelića među kojima ima i onih koje je direktno odlikovao najveći zločinac u historiji čovječanstva - Adolf Hitler'', navodi se u priopćenju.

SDP BiH je poručio i kako SDS nakon ovakvog glasovanja ''nema više ni moralno, ni političko, ni ljudsko pravo govoriti bilo što o temi stradanja u Jesenovcu i drugim logorima fašističke NDH''.

Mostarski velikani

''Grad Mostar ima dovoljno velikana kojima se Hrvati, Bošnjaci, Srbi i svi drugi građani mogu ponositi. Takvi velikani su svojim humanim djelima zadužili i Mostar, i Bosnu i Hercegovinu, i civilizirani svijet i po njima bi se trebale zvati ulice Grada Mostara, a ne po dužnosnicima fašističke i marionetske NDH'', navodi SDP i dodaje kako mostarske ulice trebaju nositi imena ljudi koji trebaju biti pozitivan primjer mladima, a ne po sljedbenicima ustaške ideologije.

Podsjećamo, zastupniku Bećiroviću odgovorila je mostarska Gradska Uprava te navela kako je riječ o politikantskoj inicijativi kojom spomenuti zastupnik želi skrenuti pozornost na sebe.

''Osim što mu to nije u opisu posla, kao ni nadležnosti spomenutog visokog doma, više je nego jasno kako je ovaj državni zastupnik u nedostatku bilo kakvih suvislih političkih inicijativa, kojima bi opravdao svoju visoku zastupničku plaću, još jednom htio svojom licemjernom i politikantskom inicijativom skrenuti malo pozornost na sebe. Da je kojim slučajem drugačije, ili da je bivši potpredsjednik SDP-a iskren i politički korektan u onom što predlaže, mogao je preko svojih stranačkih drugova u Gradskom vijeću Mostara promijeniti imena tih ulica'', poručila je mostarska Gradska uprava SDP-ovu zastupniku.

Podsjetili su da je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić dva puta u Gradskom vijeću Mostara službeno predlagao da se imena tri spomenute ulice, koje su svoje ime dobile u ratu, promijene i da se tim ulicama daju imena po poznatim mostarskim i bh. pjesnicima.

''Licemjerno je danas spočitavati to pitanje gradskoj vlasti u Mostaru, gradonačelniku ili pak HDZ-u BiH, čiji su vijećnici u Gradskom vijeću Mostara taj prijedlog podržali, jer promjenu nisu htjeli upravo oni koji su sada naknadno došli pameti te nam svojim niskim demagoškim potezima drže predavanja o Mostaru kakav je bio i kakav bi trebao biti'', navodi se iz Gradske uprave Mostara.

Sporna ''zamjenska imena''

Inače, na tvrdnje kako je Bešlić tražio uklanjanje spornih imena iz naziva ulica, reagirao je predsjednik GO SDA Mostar Salem Marić rekavši kako je istina da je to predloženo, ali da ''zamjenska imena'' nisu odgovarala SDA-u.

''Točno je to da je Bešlić predložio da se promjene imena nekoliko ulica, ali je u isto vrijeme za nova imena predložio isključivo velikane iz reda hrvatskog naroda, bez ijednog iz reda Bošnjaka ili Srba", rekao je tada Marić, koji tvrdi da je SDA po ovom pitanju nudila "rješenje u paketu", kao i da je bila formirana posebna komisija za promjenu naziva ulica na razini cijelog grada.

"Komisiju su činili eksperti, čak je bilo i nekih prijedloga. Stav SDA je bio da se radi kvart po kvart, ali HDZ BiH je htio mijenjati imena samo nekoliko ulica i to najvjerojatnije, zbog jakog pritiska međunarodne zajednice i OHR-a'', rekao je Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close