Briga za BiH

SDP pozvao hrvatsku Vladu da situaciju u BiH stavi na dnevni red EU-a i NATO-a

Vijesti / Flash | 24. 02. 2017. u 11:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveća hrvatska oporbena stranka pozvala je Vladu RH da situaciju u BiH stavi na dnevni red EU-a i NATO-a pošto reakcije nekih političkih snaga u BiH na podnošenje zahtjeva za reviziju presude Srbiji pred ICJ-om mogu dovesti do ozbiljne političke nestabilnosti i ugroziti funkcionalnost države.

Zahtjev za revizijom presude iz 2007. po tužbi kojom je BiH teretila bivšu SR Jugoslaviju, odnosno današnju Srbiju za agresiju i genocid, formalno je podnesen u Den Haagu u četvrtak.

Iz SDP-a u priopćenju podsjećaju kako je Međunarodni sud pravde u Haagu utvrdio postojanje genocida u povodu tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije, ali nije utvrdio odgovornost niti jedne države ili političke tvorevine za njega.

SDP upozorava da najavljene reakcije nekih političkih snaga u Bosni i Hercegovini na podnošenje zahtjeva za reviziju presude Srbiji mogu dovesti do ozbiljne političke nestabilnosti i blokade njezinih institucija te time ugroziti funkcionalnost države, prenosi Hina.

"Nužno je osigurati da sve političke stranke i svi dužnosnici u vlasti BiH nastave obnašati svoje dužnosti u skladu s ustavom i zakonima te odlukama njezinih institucija s ciljem zaštite sigurnosti građana. Stabilnost Bosne i Hercegovine ključna je za stabilnost cijele regije i u hrvatskom je nacionalnom interesu", poručuje SDP u priopćenju.

Stranka stoga poziva hrvatsku Vladu, koja je Bosnu i Hercegovinu utvrdila kao prioritet svoje vanjske politike, "da žurno iznese svoj stav o razvoju situacije u toj zemlji te očekuju da brzo zatraži stavljanje situacije u Bosni i Hercegovini na dnevni red EU i NATO radi zauzimanja zajedničkih stajališta i postizanja dogovora o aktivnostima za doprinos održavanju funkcionalnosti, sigurnosti i stabilnosti te države".

Kopirati
Drag cursor here to close