Sjednica Glavnog odbora

SDP osudio izmjene Izbornog zakona

Vijesti / Flash | 16. 04. 2016. u 11:42 Z.D:

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog Izbornog programa Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) za lokalne listopadske izbore bio je glavna tema sjednice Glavnog odbora SDP BiH održane u Sarajevu.

Nakon što je Izborni program predstavljen na Strateškom planiranju u Sarajevu i nakon što je prezentiran na Savjetu za razvoj i Savjetu za lokalnu samoupravu SDP BiH, članovi Glavnog odbora su danas imali priliku usvojiti ovaj dokument, koji će, naknadno, biti prezentiran u svim bh. općinama i na Programskoj konvenciji SDP BiH.

Članovi Glavnog odbora su osudili najave izmjena Izbornog zakona BiH, u smislu podizanja kandidatskog cenzusa za lokalne i opće izbore, kao i najave o ukidanju zajamčenih mjesta na izbornim listama, čime će najviše biti pogođene žene na listama. Još jednom je zauzet čvrst stav da će zastupnici SDP BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH biti protiv najavljenih izmjena Izbornog zakona.

Članovi su upoznati i sa prvim sastankom radnih grupa SDP BiH i Demokratske fronte, čija je glavna tema bila mogućnost zajedničkog nastupa na predstojećim lokalnim izborima, u smislu zajedničkih kandidata za načelnike i gradonačelnike.

Na sjednici je članovima prezentiran prijedlog Izborne strategije, a usvojeni su i izvještaji o radu interesnih oblika SDP BiH, uključujući Forum mladih, Forum seniora, Forum žena i Forum sindikalnih aktivista, te izvještaji o radu zastupnika i izaslanika SDP BiH.

Imenovan je Staturani odbor SDP BiH, čiji je predsjednik Srđan Kerošević, dok su ostali članovi Enesa Jotić, Dženana Trkulj, Arijana Talović, Milan Duka, Mladen Simić i Mustafa Alikadić, priopćeno je iz Centra za informiranje SDP BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close