ustavne promjene

SDP nudi rješenje: BiH ustrojiti po povijesnim regijama

Vijesti / Flash | 08. 02. 2017. u 12:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine za reformu ustava i ustavna pitanja razmatrali su danas prijedlog novog ustava BiH koji predviđa formiranje regija zasnovanih na ekonomskim, geografskim i povijesnim kriterijima.

Odbor, koji je uspostavilo Predsjedništvo stranke čine članovi SDP-a, ali i stručnjaci iz ustavnog prava, akademici i profesori, priopćeno je iz te stranke.

Predsjedatelj Odbora i zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović pojasnio je da se godinu dana već radi na novom ustavu BiH, a bit će predstavljen javnosti.

''Predlažemo da BiH u budućnosti ima po jednog predsjednika države, predsjednika vlade, Zastupničkog doma, te jednog predsjednika doma regija. Ove četiri funkcije obavljali bi predstavnici različitih naroda da bi se osigurala jednakopravnost svih'', dodao je.

Apsolutno neprihvatljivim nazvao je priče o mogućoj dodatnoj etničkoj podjeli države jer je to suprotno multietničkom "biću" BiH te SDP smatra da je predloženo uređenje BiH najbolje rješenje za sve građane, a Bećirović dodaje da je pitanje izmjene ustava zapravo rasprava o budućnosti, a ne o prošlosti.

Akademik Slavo Kukić, član Odbora, ističe kako je preostalo još mnogo posla, a posebno jer se radi o nečemu s čim se ne treba žuriti kako bi se moglo složiti o najboljim idejama.

Za njega postoje dva moguća scenarija kada su u pitanju ustavne promjene. Jedan je korjenite promjene Ustava BiH, u šta sumnja da može dobiti podršku u političko-društvenim odnosima BiH, a drugi je ići "korak po korak" te mijenjati ono o čemu postoji minumum društvenog konsenzusa.

''Takav scenarij ima pretpostavke da sam bude pokretač 'otopljavanja' odnosa u BiH, a može biti i društvena pretpostavka sljedećem korak za nekoliko godina'', mišljenja je Kukić.

Odbor je razmatrao i prijedlog zakona o državnim praznicima, a potpredsjednik SDP-a Miro Lazović smatra da je potrebno spojiti i tradiciju BiH, ali i neke nove povijesne datume te tako doći do rješenja tog pitanja, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close