Pitanje Mostara,HNŽ i SBŽ

SDP HNŽ poručio Čoviću i Tihiću da odustanu od crtanja granica i podjele BiH

Vijesti / Flash | 14. 11. 2013. u 11:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanski Županijski odbor SDP-a oglasio se priopćenjem za javnost u povodu posljednjih istupa predsjednika SDABiH-a Sulejmana Tihića vezanim uz pregovore te stranke s HDZ-om BiH oko rješavanja problema u Mostaru i Srednjobosanskoj županiji.

"Hercegovačko-neretvanski Županijski odbor SDP-a poziva Tihića i SDA da konačno odustanu od crtanja granica i definiranja nacionalnih interesnih zona, odnosno podjele države Bosne i Hercegovine.

Izjava g. Tihića da je 'princip da ono što dobiju Hrvati u SBK, pripada Bošnjacima u HNK', princip kojim se jamči 'simetričnost, ali i ravnopravnost dva naroda' predstavlja jedan od najočitijih i najbrutalnijih napada na pravni ustroj države i princip građanske jednakopravnosti.

Podsjećamo g. Tihića da ravnopravnost, odnosno jednakopravnost podrazumjeva osiguranje jednakih prava svim građanima na svakom pedlju države, a ne trgovinu po sistemu 'Hajde da povučemo crtu pa ćemo 'mi' biti malo 'ravnopravniji' ovdje, a 'vi' tamo", tvrdi se u priopćenju.

"Gospodo Tihić i Čović, ukoliko imate jednog obespravljenog i podređenog Bošnjaka ili Hrvata u jednoj sredini i drugog koji uživa potpuna prava ili 'dominira' u drugoj sredini, to ne znači da su u prosjeku ravnopravni.

Primjećujemo da je g. Tihić u svom računanju Srbe i Ostale pomnožio s nulom, pa oni očito više nisu faktor koji treba spominjati.

Konačno, dogovori o raspodjeli na bošnjačke i hrvatske 'zone odgovornosti' neodoljivo podsjećaju na ratna prekrajanja teritorija i na 1993., a ne 2013. godinu.

Dobro bi bilo da gospoda Tihić i Čović konačno shvate da je ovo 21. stoljeće i da takav plan neće moći proći i da će mu se SDP BiH odlučno suprostaviti na svaki mogući način.

Nitko nema pravo da dijeli Mostar i Bosnu i Hercegovinu i taj mandat niko nije dobio na izborima, a pogotovo to ne može da se radi, a da se o tome ne pitaju građani Mostara, HNŽ-a, SBŽ-a i ostali građani kojih se sve ovo i tiče.

SDP je stranka koja prije svega pita i uvažava mišljenje onih kojih se to tiče i o čijim se sudbinama pregovara, dok su ti ljudi za SDA i HDZ-a očito monete za potkusurivanje kojim upravljaju dva čovjeka koji su opet, kao prije dvadesetak godina, povezali svoje zastave na račun građana Mostara i Bosne i Hercegovine. Ostaje pitanje da li su ih ikada i razvezali", stoji na kraju SDP-ova priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close