Konferencija

SDP HNŽ kritizirao Grad Mostar: Za što se troši gradski novac?

Vijesti / Flash | 09. 09. 2016. u 12:09 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Županijskog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) HNŽ u petak je organizirana konferencija za medije sa osvrtom na revizorski izvještaj o poslovanju Grada Mostara.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar, Edin Zagorčić je podsjetio da izvještaj Ureda za reviziju institucija u FBIH na 27 stranica opisuje tko, kako, koliko i na koji način nije poštivao zakonske odredbe, koje se tiču usuglašenosti poslovanja sa važećim propisima.

Zagorčić je uz ostalo napomenuo kako se u izvještaju navodi i to da stalna sredstva nisu usuglašena, od čega preko 385 tisuća KM za prošlu godinu, odnosno preko 17 milijuna KM za protekle godine, nije evidentirano 'na način na koji je to predvidio zakon'.

Predsjednik Županijskog odbora SDP-a HNŽ. Zoran Mikulić je kazao kako ta partija već godinama upozorava na navedeni problem. "To je posljedica činjenice da imamo u gradu nelegitimnu vlast, imamo opće odsustvo demokracije, da se proračun Grada donosi na najnedemokratskiji mogući način", kazao je uz ostalo Mikulić.

Mikulić navodi kako postoje primjeri da tajkuni bliski vlasti prave stambeno-poslovne objekte, a vlast iz proračuna izdvaja 300.000 KM za uređenje prostora oko tog objekta (novoizgrađeni stambeni kompleks - nekadašnja 'Mljekara') čime mu povećava cijenu i istovremeno smanjuje ulaganja investitoru.

Prema njegovim riječima, u mostarskom proračunu postoje sredstva za tajkune bliske vlasti, ali ne i za besplatne udžbenike i socijalne kategorije.

Iz SDP-a su naveli kako nije jasna činjenica o imovini koja je u vlasništvu Grada Mostara, odnosno da javnost ne zna koji su prostori u vlasništvu Grada. Ne zna se ni kome su izdati prostori u vlasništvu Grada, a prema saznanjima SDP-a najamnine neki korisnici plaćaju, a neki ne. "Među korisnicima prostora u vlasništvu Grada ima i fizičkih osoba, ali ne plaćaju najam", navode iz SDP-a.

SDP traži da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH postavi supervizora za nadzor nad operativnim planovima mjesečnog utroška sredstava u Gradu Mostaru, te da gradonačelnik i njegov pomoćnik, u skladu sa odredbama zakona o proračunima, pripreme za 2017. godinu Nacrt proračuna, nakon čega bi taj nacrt išao na javnu raspravu.

Kopirati
Drag cursor here to close