Multietnička stranka

SDP: HNS je priznao da nismo bošnjačka stranka

Vijesti / Flash | 11. 02. 2015. u 14:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH danas je u otvorenom pismu rukovodstvu Hrvatskog narodnog sabora u BiH pozdravila činjenicu da je i od predstavnika tog tijela potvrđeno i priznato da je SDPBiH istinska multietnička stranka koja okuplja i predstavnike hrvatskog naroda, kao i svih drugih naroda i građana koji su u ovoj stranci potpuno ravnopravni.

U SDP-u ističu da u toj stranci podržavaju rad udruženja građana i nevladinih organizacija, pa čak i onih koji okupljaju pripadnike isključivo jednog naroda, kada je njihov rad zasnovan na demokratskim principima, kada ne ugrožavaju druge i drugačije i kada prihvaćaju ustavnopravni poredak BiH.

Navodi se da se SDPBiH zalaže za ostvarivanje prava svih građana i konstitutivnih naroda i nema potrebu da se krije iza različitih krovnih organizacija. Naglašava se da je SDPBiH krovna organizacija svih onih kojima je dobrobit bh. građana i država BiH na prvom mjestu.

Ističe se da se pozivom, koji je za najavljeno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH poslan preko zakonodavnih i izvršnih organa vlasti na svim nivoima izabranim pripadnicima hrvatskog naroda u BiH, osjećaju pozvanim i prozvanim i članovi SDP-a BiH, Hrvati, izabrani u zakonodavne i izvršne organe vlasti. Taj poziv u ovoj stranci shvaćaju i kao priznanje poraza politike segregacije, prema kojoj su samo istinski predstavnici Hrvata oni koji u svom džepu nose člansku kartu HDZ-a.

''Bilo bi zanimljivo čuti od predstavnika HNS-a, ali i HDZ-a BiH koji je faktički vlasnik ove nevladine organizacije, obrazloženje otkud sad da su SDP Hrvati dovoljno "dobri" i "legitimni" Hrvati, kad se to dosad uvijek osporavalo? Da li se, možda, HDZBiH prepao da neće moći ostvariti obećanja koja su dali Hrvatima u BiH, pa primjenjuju već oprobane recepte i traže široku podršku, da ne bi morali sami snositi odgovornost nakon što i ovaj put iznevjere bh. Hrvate, ali i sve druge građane BiH - ističe se u otvorenom pismu.

Dodaje se da je HDZBiH, kao politička snaga koja stoji iza HNS-a, na vlasti gotovo sve vrijeme od svog osnivanja. Sada su dio aktualne vladajuće koalicije, što im nameće obavezu i daje mogućnost da kroz formalne institucije vlasti zastupaju interese hrvatskog naroda u BiH.

''Pozivamo ih da zajedno sa svojim partnerima to i rade i napokon formiraju vlast, a ne da se unaprijed pokušavaju osigurati za vrlo vjerojatni neuspjeh svoje vladavine, kroz prebacivanje odgovornosti i na političke stranke koje su u opoziciji. SDPBiH poziva vodstvo HNS-a BiH, ako su zaista iskreni u svom pozivu, da u što kraćem roku donesu odluku kojom se Hrvati koji žele i imaju pravo učešća na zasjedanju HNS-a ne uslovljavaju svojom političkom pripadnošću i time pokažu kako su spremni otvoriti HNS i za lijeve političke opcije, ali i za ostale stranke koje djeluju na prostoru BiH, a koje u svojim redovima imaju bh. Hrvate'', dodaje se dalje u pismu.

U SDP-u smatraju da to podrazumijeva, prije svega, jasno odustajanje od ideje stvaranja trećeg entiteta, koja predstavlja neprihvatljiv oblik daljnjeg komadanja BiH i njenog dijeljenja po etničkim šavovima.

''Kao stranka svih bh. naroda i građana, SDPBiH na tako nešto nikada neće pristati i njegovi članovi neće sudjelovati u radu bilo kakvih organizacija koje i dalje propagiraju retrogradne ideje i stavove, jer su oni u suprotnosti s temeljnim vrijednostima napretka BiH kao moderne države svih njenih građana'', zaključeno je u otvorenom pismu SDP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close