Rebalansom Proračuna

SDP: Dodjela 300.000 KM za obnovu HDZ i SDA je ismijavanje građana

Vijesti / Flash | 15. 12. 2015. u 16:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanski Županijski odbor SDP-a ogorčeno je nakon današnje sjednice Skupštine ove županije istaknuo kako su zastupnici u Skupštini HNŽ-a usvojili ''još jednu sramnu odluku, sramniju i providniju od nedavne odluke o legalizaciji tajkunskih objekata u vlasništvu njima lojalnih financijera''.

''Naime, prilikom usvajanja rebalansa proračuna, hladno su predvidjeli 300.000 KM za plaćanje šteta od paljevina neprofitnim organizacijama, što u prijevodu znači za obnovu središnjica SDA i HDZ-a. Oporba je za govornicom to javno istaknula, a nitko iz vladajuće koalicije nije smio demantirati'', navode iz SDP-a

''Ovakvo transparentno smijanje u lice poreznim obveznicima predstavlja vrhunac nebrige za narod. Dok Županija grca u dubiozama, pacijenti u bolnicama sami kupuju lijekove i zavoje, dok se proračunski korisnici zakidaju na doprinosima i drugim pravima za milijunske iznose, dok kultura praktično sramotno ni ne postoji, oni novac poreznih obveznika rasipaju na stranačke luksuze, a Središnje izborno povjerenstvo istodobno, licemjerno, za najmanje prijestupe kažnjava sve stranke, izuzev, naravno, njih'', navodi se u priopćenju u kojem se ističe kako su zastupnici SDP-a glasovali protiv rebalansa proračuna.

''Postalo nam je više bespredmetno pitati kakva je, ovakvim činom, poslana poruka građanima. Opasno se primiču bolji dani!'', poručuju iz hercegovačko-neretvanskog Županijskog odbora SDP-a.

Inače, Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) razmatrala je i usvojila na svojoj današnjoj sjednici rebalans županijskog proračuna za 2015. godinu, a kako je prije početka sjednicepredsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg kazao je kako će proračun biti umanjen za šest milijuna maraka.

Herceg: Nema napuhavanja proračuna

''Nećemo koristiti sredstva tekućeg financiranja deficita, odnosno mogućnost korištenja pozajmice putem overdraft kredita Unicredit banke'', kazao je Herceg, dodajući kako je tih šest milijuna ušteđeno na skoro svim stavkama, od plaća, preko naknada, tekućih transfera do kapitalnih izdataka.

''Opredjeljenje je ove vlade da ne napuhujemo proračun. Idemo vrlo racionalno, rashodovnu i prihodovnu stranu smo uravnotežili na 187 milijuna i to ćemo ispratiti do kraja ove fiskalne godine'', istaknuo je Herceg.

Na dnevnom redu današnje sjednice našla se i analiza stanja zdravstva na području HNŽ-a. Nitko ne zna točan iznos dugovanja zdravstvenih ustanova, a procjenjuje se kako ta brojka premašuje stotinu milijuna maraka.

Zdravstvo u ogromnim dubiozama, resorni ministar šuti

''Dubioze su velike. Vlada financira (zdravstvo) onoliko koliko može. S druge strane, postoji Zavod za zdravstveno osiguranje koji ima proračun od 120 milijuna za primarnu, sekundarnu i tercijarnu zaštitu. Sve to nije dostatno i mi ćemo s Federacijom pokušati naći način kako riješiti pitanje dugova'', istaknuo je predsjednik županijske Vlade i dodao kako HNŽ, kada je u pitanju zdravstvo, nije izdvojen slučaj.

''Istu ili sličnu situaciju imamo u svim drugim županijama u Federaciji i ukupni dug zdravstvenih ustanova je nekoliko stotina milijuna, možda čak i milijardu maraka. Mora se naći zajedničko rješenje za taj problem'', kazao je Herceg.

Ogromni problemi u zdravstvu, resorni ministar bez problema

Predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago podsjetio je kako je županijska Skupština ranije pozvala više razine vlasti da se uključe u rješavanje problema u zdravstvu.

''Prema informacijama kojima ja raspolažem, u proceduri je donošenje zakona koji bi regulirao otpis dugova prema poreznoj upravi, odnosno državnim organima'', kazao je Špago.

Predsjednik Kluba Hrvata u Skupštini HNŽ-a Tomislav Martinović kazao je kako očekuje od Federacije BiH da riješi onaj dio problema koji je u njenoj ingerenciji.

''Veliki dio duga zdravstvenih ustanova odnosi se na zatezne kamate i županija ne može svojim propisom otpisati te kamate. Mi smo pripremili set zaključaka kojima se predviđaju mjere štednje i racionalizacije, kao što su umirovljenje svih onih koji su stekli uvjete za mirovinu, redovito donošenje financijskih planova i planova rada'', dodao je Martinović, istaknuvši kako je plan Skupštine HNŽ-a pažljivo pratiti rad zdravstvenih ustanova kroz cijelu sljedeću godinu, na osnovi čega bi se mogli planirati sljedeći potezi vlasti kada je u pitanju zdravstvo.

Odrediti kriterije raspodjele novčanih sredstava ustanovama

Zastupnik SDP-a BiH u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević kazao je kako se nije puno toga uradilo od 2012. godine kada se teškim stanjem u zdravstvu počela baviti županijska Skupština.

''Sadašnja praksa paušalnog plaćanje zdravstvenih usluga rezultira eksplozijom troškova i nezadovoljstvom pacijenata kada su u pitanju zdravstvene usluge i bolnička lista lijekova. Moramo početi koristiti ono što je davno izmišljano u svijetu - evidencija usluga po pacijentu i fakturiranje računa prema Zavodu'', kazao je Žuljević.

Dodao je kako je trenutno jedini kriterij raspodjele novčanih sredstava zdravstvenim ustanovama onaj politički, što rezultira daljnjim potonućem zdravstva i erozijom kvalitete zdravstvene usluge.

Županijski ministar zdravstva Goran Opsenica nije bio raspoložen za razgovor s novinarima.

Kopirati
Drag cursor here to close