Umjetno izdvajanje

SDP: Čović i Izetbegović više ne smiju izdvajati hrvatsko, bošnjačko ili srpsko pitanje

Vijesti / Flash | 01. 12. 2016. u 09:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 38. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 30. studenog, većinom glasova je usvojen prijedlog zastpunika Socijaldemokratske partije BiH dr. Denisa Bećirovića, koji predviđa precizne nositelje i rokove za implementiranje presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“, priopćeno je iz SDP-a.

Iz ove stranke navode kako je ovo je prvi put od 2009. godine da je napravljen jedan ovako važan korak naprijed u implementaciji ove presude. Riječ je o važnoj pobjedi demokracije u najvišem zakonodavnom organu države BiH i politike koja se istinski zalaže za afirmaciju i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda, kažu iz SDP-a.

''Nakon ovakvog glasanja u Predstavničkom domu PS BiH jasno je da Dragan Čović i Bakir Izetbegović ne smiju više umjetno i parcijalno izdvajati tzv. hrvatsko, bošnjačko ili srpsko pitanje, već da trebaju energiju usmjeriti u pravcu implementiranja suštine presude Europskog suda za ljudska prava, jer je to obaveza države BiH kao članice Vijeća Europe. Parlament je ovim glasanjem prekinuo sve dileme i uputio jasnu poruku da je potrebno implementirati presudu "Sejdić-Finci", a ne izmišljeni predmet "Čović-Ljubić", smatra SDP.

SDP BiH smatra da je ovim glasanjem zastupnički dom jasno i glasno poručio da je neprihvatljiva bilo kakva zloupotreba u predmetu "Sejdić-Finci", koju neki pokušavaju iskoristiti za rješavanje tzv. hrvatskog pitanja i koje, u konačnici, ima interes da crta granicu trećeg entiteta. To je neprihvatljivo i za Parlament BiH i EU, koja mora biti vrlo oštra prema onima koji te zahtjeve upućuju i prema onima koji, na osnovu, tog neprincipijelnog stava zaustavljaju našu zemlju na putu prema EU.

U zastupničkoj inicijativi dr. Bećirovića stoji da se ''Vijeće ministara BiH zadužuje da, najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Ustava BiH, kojim se osigurava potpuna i dosljedna implementacija presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“.

''Za ovu inicijativu je glasalo 28 zastupnika, a protiv ovog prijedloga glasali su jedino zastupnici HDZ-a i SNSD-a. Između ostalog, HDZ je ovim činom konkretno i na djelu pokazao da je njihova proeuropska priča obična neistina i da konkretno u praksi nisu spremni podržati presude Europskog suda za ljudska prava'', priopćeno je iz SDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close