(Ne)ispunjenje uvjeta

SDP BiH: Podnošenje aplikacije za EU marketinški je trik vladajućih

Vijesti / Flash | 23. 01. 2016. u 15:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH razmatrao je danas aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na "sve češća sporenja o datumu aplikacije BiH za članstvo u Europskoj uniji, koja su ocijenjena potpuno neozbiljnim".

''Članovi Glavnog odbora smatraju da podnošenje aplikacije u ovom trenutku može biti samo marketinški trik aktualne vladajuće koalicije na državnoj razini, jer niti jedan uvjet za njeno ozbiljno razmatranje nije ispunjen'', navodi se u priopćenju za sjednice GO SDP BiH.

Na sjednici je bilo riječi i o najavama izmjena Zakona o radu FBiH. Kako je priopćeno, SDP i dalje podržava dogovor Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca o visini minimalne plate od 406 KM. Takođe najavljuju da će zastupnici ove stranke u Parlamentu FBiH biti protiv predloženih izmjena Zakona o radu FBiH.

''Vladajuća struktura u Republici Srpskoj usvajanjem Zakona o radu dokazuje da je uopće ne zanimaju stavovi radnika i građana ovog bh. entiteta, nego jedino usuglašavanje stavova sa MMF-om.

Članovi Glavnog odbora smatraju da usvajanje Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, koji regulira javna okupljanja, predstavlja novi mehanizam zaštite vladajućih od nezadovoljstva radnika i građana'', poručuju iz SDP-a.

Povodom sve učestalijih, kako se navodi, političkih i medijskih pritisaka na rad pravosudnih organa u našoj zemlji, Glavni odbor smatra da je nezavisno, profesionalno i odlučno pravosuđe ono za što se SDP BiH uvijek zalagao i ostat će ustrajan u tim nastojanjima, jer se samo tako može vratiti povjerenje građana u institucije pravne države.

Članovi su podržali i osnivanje Suda časti SDP BiH čiji su članovi Alija Behmen, Karlo Filipović, Mira Grgić, Krsto Stjepanović, Selim Bešlagić, Nada Mladina, Zoran Mikulić, Mirsad Dupovac, Slavko Dragičević i Miladin Vidak.

''Na sjednici je imenovan Izborni štab za predstojeće lokalne izbore na čelu sa predsjednikom Nerminom Nikšićem, dok je Mira Grgić imenovana za novu predsjednicu Središnjeg izbornog povjerenstva SDP-a. Donesene su i odluke o formiranju Statutarnog odbora, kao i Vijeća za razvoj SDP BiH, Vijeća za ekonomski razvoj i Vijeća za lokalnu samoupravu'', priopćeno je iz SDP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close