pravo na izbore

SDP BiH: Neprihvatljivi prijedlozi SDA i SBB za Mostar

Vijesti / Flash | 22. 04. 2016. u 11:41 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uzimajući u obzir činjenicu kako Mostar već osam godina nema lokalnih izbora, SDP je zajedno sa DF-om predložio interresornoj grupi prijedlog rješenja. Naš prijedlog, nažalost, nije ni razmatran, što je za sve one koji se bave politikom jasna demonstracija sile vladajuće koalicije samo zbog toga što dolazi od strane opozicijskih političkih stranaka.

Sama činjenica da Interesornu grupu sačinjavaju isključivo članovi vladajuće koalicije, dodatno potvrđuje kako se i samo nerazmatranje prijedloga može smatrati njegovim izravnim odbijanjem. U namjeri da građani Mostara ipak dobiju šansu za izbore, odlučili smo da omogućimo parlamentarnu proceduru i svim drugim prijedlozima koji su zasnovani na principima jedinstvenog i multietničkog Mostara.

Jedan od takvih bio je i prijedlog Centra za mir, koji je, nažalost, jučer u prisustvu svog autora iz nama nepoznatih razloga na sastanku SDA i SBB u potpunosti izmijenjen neustavnim rješenjima. Građanima iz reda Ostalih onemogućeno je ostvarivanje pasivnog biračkog prava što je za SDP BiH apsolutno neprihvatljivo.

Uvođenje rotacije u potpunosti obesmišljava izravni izbor gradonačelnika i dogradonačelnika, te stvara prostor za nove tužbe pred Sudom za ljudska prava. Bez obzira što je za nas ovakav prijedlog neprihvatljiv, SDP pozdravlja činjenicu da je njegovim konstituiranjem SDA konačno odustala od podjele Mostara. Želimo još jednom jasno poručiti da nas zanima samo sudbina grada i njegovih građana, a nikakva utakmica tko je i koliki doprinos dao usvajanju konačnog rješenja.

SDP BiH ostaje potpuno opredijeljen da u parlamentarnoj proceduri branimo načela koja su sadržana u prijedlogu sadržana u izvornim prijedlozima SDP i DF, kao i Centra za mir.

Kopirati
Drag cursor here to close