Popis

SDA želi što prije rezultate popisa

Vijesti / Flash | 11. 04. 2016. u 11:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije zahtijeva od nadležnih institucija u BiH da što prije objave rezultate Popisa stanovništva iz 2013. godine na način kako to predviđaju Zakon, pravila Eurostata i obavezujuće preporuke Međunarodnog monitoring tima, priopćeno je iz te stranke.

''Zahtijevamo da se konačno prestane s politizacijom isključivo stručnog pitanja obrade i objave rezultata Popisa. Očigledan dokaz da se s objavom rezultata Popisa politizira je prijedlog s posljednje sjednice Središnjeg popisnog ureda da se 121.000 osoba uvrsti u rezidentno stanovništvo BiH, ali da im se poništi njihovo izjašnjenje o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, kao i o materinjem jeziku. Ako popisnice koje se odnose na ove osobe nisu sporne, a nisu jer se predlaže njihovo uključivanje u popisano stanovništvo, zbog čega bi onda bila sporna i ova tri pitanja? Jedini odgovor na to je pokušaj politizacije'', navode iz SDA.

Poznato je, navodi se dalje u priopćenju, da se 121.000 popisnica najvećim dijelom odnosi na Bošnjake u RS-u.

''Oni kao popisani stanovnici ne smetaju vlastima u RS-u, jer će po toj osnovi ostvarivati sredstva iz PDV-a, ali im smetaju kao Bošnjaci i muslimani koji govore svojim materinjim bosanskim jezikom. Očekujemo da će istraga koju vodi Tužiteljstvo BiH po ovom pitanju polučiti rezultate koji će spriječiti daljnju zloupotrebu rezultata Popisa stanovništva'', priopćeno je iz SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close