Predsjedništvo

SDA želi da se odgode izbori

Vijesti / Flash | 15. 12. 2015. u 21:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo SDA na sjednici održanoj u utorak navečer koja je trajala više od četiri i pol sata odlučilo je da će se zalagati za odgađanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini koji bi trebali biti održani 2016. godine, rekao je novinarima predsjednik SDA Bakir Izetbegović, kazavši kako je bi lokalni izbori trebali biti održani zajedno s Općim izborima 2018. godine.

Dodao je da je stav stranke kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona da se izborni prag ne bi trebao mijenjati odnosno da bi on trebao ostati na razini od tri posto.

Također, SDA je stava da se trebaju uvesti zatvorene liste, ali taj model može se modificirati, pojašnjava Izetbegović, da bude jedna preferencijalna pozicija, odnosno liste ne moraju biti u potpunosti zatvorene.

Predsjedništvo stranke, kaže Izetbegović, ocijenilo je neprihvatljivim zahtjev iz Republike Srpske da se iz Ustavnog suda BiH isključe strani suci.

''Takva dramatična promjena ne može se raditi sama za sebe. Nije moguće isključiti strane suce iz Ustavnog suda i promijeniti način donošenja odluka u Ustavnom sudu, a da se pri tome ne izvrše promjene u ustavnoj strukturi BiH vezane za različite nivoe vlasti i načine donošenja odluka'', naveo je Izetbegović.

Razmotrena su na sjednici i uhićenja generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina i zapovjednika Prve Višegradske brigade Ahmeda Sejdića te je ocijenjeno da se u tom slučaju radi o stvaranju vještačkog balansa i namjeri da se zadovolje zahtjevi iz RS-a.

Predsjedništvo SDA razmatralo je državni i federalni proračun kojeg su podržali, a razgovarali su i o implementaciji Reformske agende na državnoj i federalnoj razini.

Neke od tema su bile i terorizam te presuda Ustavnog suda BiH koja se odnosi na proslavu Dana Republike Srpske - 9. siječnja.

Za predsjednika Kluba poslanika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH imenovan je Amir Fazlić koji je na ovom mjestu zamijenio Asima Sarajlića. Dužnost zamjenice predsjednika Kluba obavljat će Nermina Kapetanović koja je na tom mjestu zamijenila Šemsudina Mehmedovića.

Kada je u pitanju Kadrovska komisija SDA, predsjednik Komisije ostao je Asim Sarajlić, zamjenik je Adil Osmanović, dok su za članove imenovani Senija Bubić, Šefik Džaferović, Halid Genjac, Sadik Ahmetović i Šefkija Okerić.

Zaključci Predsjedništva SDA:

 1.     Predsjedništvo SDA, na danas održanoj redovnoj sjednici, prihvatilo je informaciju o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini,kao i informaciju o razgovorima sa Savezom za bolju budućnost o implementaciji izbornih rezulatata.

2.     Predsjedništvo SDA pozdravlja aktivnosti Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH na čelu a premijerima dr.Denisom Zvizdićem i Fadilom Novalićem  na provođenju Akcijskog plana Reformske agende.

3.     Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje odluke Vlade i Skupštine entiteta RS o prekidu suradnje sa SIPA-om,Sudom i Tužiteljstvom BiH koje predstavljaju klasičan udar na ustavni poredak BiH i flagrantno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Da bi zaštitili sebe i svoj kriminal, moćnici u vlasti RS-a spremni su na sve, pa i na sigurnosnu destabilizaciju.

4.     Predsjedništvo SDA pozdravilo je Zajedničku izjavu o najoštrijoj osudi radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma koju su potpisali istaknuti bošnjački intelektualci, predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života.

5.     Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku Ustavnog suda BiH koji je, na zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Zakon o praznicima entiteta RS proglasio neustavnim.Pozivamo sve političke stranke da poštuju odluke Ustavnog suda BiH, jer su one konačne i obvezujuće.

6.     Najavljeni zakon o Ustavnom sudu BiH predstavnika iz  RS-a nije prihvatljiv za SDA. Nije moguće isključiti strane suce iz Ustavnog suda BiH ili promijeniti način donošenja odluka u tom sudu, a da se ne izvrše promjene u kompletnoj ustavnoj strukturi BiH vezane za nadležnosti raznih razina vlasti i način donošenja odluka.

7.     Predsjedništvo SDA  potvrđuje ranije stavove o osudi uhićenja generala Sakiba Mahmuljina, brigadira Ahmeta Sejdića i pripadnika MUP-a RBiH Ešefa Hurića i Ibre Merkeza.

8.     Predsjedništvo SDA je imenovalo Amira Fazlića za predsjednika Kluba SDA u Predstavničkom domu PS BiH,a  dr. Nerminu Kapetanović za zamjenicu šefa Kluba.

Kopirati
Drag cursor here to close