Kolegij

SDA zabrinuta ponašanjem Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije zbog Stoca

Vijesti / Flash | 22. 11. 2016. u 12:13 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolegij SDA izražava ozbiljnu zabrinutost ponašanjem Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije zbog, kako kažu, selektivnog pristupa u procesuiranju osoba vezano za povrede izbornog procesa u Stocu.

''Nažalost, procesuiraju se samo predstavnici Inicijative za Stolac, a izbjegavaju se procesuirati oni koji su osnovano sumnjivi za pokušaj izborne prevare kao što je predsjednik Općinske izborne komisije Ivan Perić'', navodi SDA.

SDA poziva Tužiteljstvo BiH, Tužiteljstvo FBiH, kao i Tužiteljstvo HNŽ da poduzmu mjere kako bi se procesuirali svi za koje postoji osnovana sumnja da su povrijedili izborni proces u Stocu.

''Tražimo od nadležnih da izvrše monitoring dosadašnjeg postupanja Tužiteljstva HNŽ-a, te da se u rješavanje ovog pitanja uključi i misija OSCE-a u BiH.

''Još jedanput pozivamo Središnje izborno povjerenstvo BiH da konačno donese odluku o održavanju izbora u Stocu, jer je sva odgovornost što Stolac danas nema izvršnu i zakonodavnu vlast, na onim članovima CIK-a koji glasaju protiv trenutnog održavanja izbora u tom gradu'', navodi se u priopćenju iz SDA.

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) poziva sve političke stranke, kao i sve nivoe vlasti u BiH da se okrenu europskom i NATO putu, te provođenju reformi koje su u interesu države i svih njenih građana.

''Za SDA je neprihvatljiv i za svaku osudu zahtjev predsjednika entiteta RS Milorada Dodika o navodnom vraćanju nadležnosti s države na entitete. Također, su neprihvatljive i za svaku osudu aktivnosti koje provodi HDZ BiH na obilježavanju paradržave Herceg-Bosne'', smatraju iz SDA.

Podsjećaju da su sve nadležnosti koje trenutno ima BiH ustanovljene Dejtonskim mirovnim sporazumom.

''Svatko tko želi da poštuje Dejtonski mirovni sporazum mora poštovati i nadležnosti države BiH. Paradržava Herceg Bosna je bila u funkciji podjele države i kvalificirana je kao udruženi zločinački poduhvat prvostepenom presudom Haškog tribunala'', navodi se u priopćenju SDA.

SDA "nikada neće dozvoliti umanjenje kapaciteta države BiH, niti dodatne etničke i teritorijalne podjele".

Najavljeno je da će sjednica Glavnog odbora SDA biti održana 10. prosinca u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close