Pismo

SDA u Srebrenici traži spas

Vijesti / Flash | 07. 11. 2016. u 13:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani vijećnici koalicije SDA-SBB-SBiH u Skupštini općine Srebrenica uputili su pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću u povodu, kako navode, teške i složene situacije u SDA Srebrenica, predlažući da Predsjedništvo ove stranke donese odluku u uvođenju povjereništva u SDA Srebrenica koje će konsolidirati odnose unutar stranke i njenih organa u periodu do tri mjeseca.

U pismu su naveli da su Bošnjaci, prema potvrđenim rezultatima lokalnih izbora u Srebrenici, izgubili načelničku poziciju, ali i skupštinsku većinu te da se povratnički narod našao u teškoj i zbunjujućoj političkoj situaciji.

''Zbog medijskih i pritisaka pojedinaca na javnost, povratnički narod se našao u strahu i nedoumici u vezi s napuštanjem Srebrenice. Ako se nastavi ovakva neizvjesnost i sijanje straha, smatramo da bi to moglo imati dalekosežne posljedice po budućnost Srebrenice kao simbola genocida nad Bošnjacima'', upozorili su.

Ocjenjuju da Općinska organizacije SDA u Srebrenici u posljednje vrijeme ne funkcionira dobro i da nisu naišli na razumijevanje usprkos upozorenjima na loš rad, a kritike su uputili i na račun predsjednika SDA u Srebrenici Hamdiju Fejzića, optužujući ga za samovolju.

''Na osnovu ovih detalja kažemo da je situacija u SDA Srebrenica vrlo teška i složena. Međuljudski odnosi unutar stranke su na lošoj razini, a sva ta situacija se preslikava na narod i unosi dodatno nezadovoljstvo'', upozorava se u pismu.

Vijećnici su mišljenja da rješenju teške situacije mogu doprinijeti članovi Predsjedništva SDA, kao i radna grupa određena odlukom Predsjedništva BiH, a koju čine Adil Osmanović, Safet Softić i Šefik Džaferović.

''Zbog navedenog, molim Vas da se što prije uključite i pomognete u rješavanju ove situacije, a imajući u vidu da je SIP potvrdio rezultate lokalnih izbora 2016. i da nam predstoje razgovori o formiranju skupštinske većine i drugih nivoa vlasti na području općine Srebrenica'', ističu vijećnici.

Uz prijedlog da Predsjedništvo SDA donese odluku u uvođenju povjereništva u SDA Srebrenica, za povjerenika predlažu zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH Sadika Ahmetovića "koji ima dugogodišnje iskustvo u vođenju složene političke situacije u Srebrenici''.

Potpisnici pisma su vijećnici Alija Tabaković, Begija Smajić, Almir Muminović, Nedib Smajić i Almir Dudić.

Istovremeno, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Sadik Ahmetović potvrdio je za Fenu da su srebrenički novoizabrani vijećnici zatražili od njega da bude povjerenik tri mjeseca, te da je on spreman pomoći.

''Definitivno moram kazati da je stanje u SDA Srebrenica teško što se odražava na ukupno stanje u Srebrenici. Spreman sam pomoći nekoliko mjeseci da stanje normaliziramo. Definitivno, predsjednik SDA Srebrenica treba biti osoba koja svakodnevno boravi u Srebrenici i tamo živi s obitelji'', kazao je Feni Ahmetović.

Kopirati
Drag cursor here to close