Reagiranje iz SDA

SDA: Stolac nikada nije bio, niti će biti hrvatski prostor

Vijesti / Flash | 09. 10. 2016. u 05:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) oštro osuđuje neprimjerenu izjavu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, koji je jučer prilikom posjete bosanskohercegovačkoj općini Stolac izjavio da je ''Stolac hrvatski prostor''.

''Stolac nikada nije bio, niti će biti hrvatski prostor. Stolac je podjednako bošnjački, srpski i hrvatski, i grad svih ostalih građana koji žele u njemu živjeti'', navodi se u priopćenju.

Kada su u pitanju incidenti i događanja na dan izbora, SDA smatra da je nizom neregularnosti grubo narušen izborni proces u Stocu. SDA je i prije samog održavanja izbora upozoravala  da postoje određene indicije na izborne malverzacije i manipulacije kada je u pitanju općina Stolac.

''Žalosno je da predsjednik HDZBiH smatra demokratskim protuzakonite smjene Bošnjaka u biračkim odborima, manipulacije sa biračkim spiskovima, da se na biračkim spiskovima nalaze na stotine umrlih, da se glasa bez odgovarajućih dokumenata, da se vrijeđaju Bošnjaci...?! Nadležne institucije trebaju, u što skorije vrijeme,  utvrditi sve činjenice i , umjesto privođenja Bošnjaka na saslušanje, utvrditi  odgovornost i sankcionirati organizatore i izvršitelje izborne prevare'', rečeno je u priopćenju.

Središnje izborno povjerenstvo BiH, smatraju u SDA,  ima na raspolaganju činjenice na osnovu kojih je, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, dužna poništiti izbore u općini Stolac. SIP je, također, dužan u roku od 14 dana organizirati ponovni izborni proces u svim redovnim izbornim mjestima u Stocu.

Zbog svih okolnosti, nužno je da se  ponovljeni izbori održe pod supervizijom SIP-a, uz nadgledanje međunarodnih promatrača i predstavnika nevladinog sektora, te uz striktno poštivanje svih odredbi  Izbornog zakona BiH, smatraju u SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close