Predsjedništvo

SDA snažno uz Zakon o radu

Vijesti / Flash | 29. 07. 2015. u 07:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SDA snažno podržava predloženi Zakon o radu'', priopćeno je iz stranke nakon sjednice Predsjedništva te istaknuti kako Predsjedništvo SDA pozdravlja ''odlučnost Vlade FBiH da se bez ikakvih kalkulantskih poteza uhvati u koštac s osnovnim zadacima iz reformske agende''.

''Očekujemo da Zakon o radu dobije podršku u Parlamentu FBiH i to najmanje od svih stranaka potpisnica Izjave Predsjedništva BiH. Pozivamo Sindikat da u preostalom vremenu do usvajanja Zakona vodi dijalog s Vladom FBiH, odnosno da predloži eventualna poboljšanja i izmjene predloženog Zakona. Vjerujemo, ako se tako pristupi ovom ključnom reformskom Zakonu, da će biti moguće postići rezultat kojim će biti zadovoljni i Sinidikat i Vlada, te ispunjeni uvjeti koji se traže od BiH i zadovoljeni standardi EU'', navela je SDA i dodala kako je Bosni i Hercegovini nužna ova reforma bez obzira na europski put, jer je ''krajnje vrijeme da se na bolji način zaštite radnici u proizvodnom sektoru''.

SDA ističe kako je neprihvatljivo daljnje postojanje kolektivnih ugovora ovakvog tipa koji su toliko ugrozili županijske i federalni proračun da im prijeti kolaps.

''Ovaj potez se mora povući ukoliko želimo da imamo normalno financiranje mirovina, socijalne zaštite,obrazovanja, zdravstva, policije, sudstva i svega drugog što se financira iz proračuna i fondova'', navodi se u priopćenju.

SDA se osvrnula i na izjave SDP-a i SBB-a kako neće podržati spomenuti zakon navodeći kako su ''u borbi protiv SDA lideri pojedinih opozicijskih stranaka izgubili iz vida daleko važniju borbu onu radi koje su dobili glasove na posljednjim izborima''.

''SDA je dobila mandat na listopadskim izborima. Očekujemo od onih kojima je stalo do Bosne i Hercegovine da se ostave jalovih pokušaja uklanjanja SDA i njezinih lidera, kakvih je bilo mnogo u proteklim desetljećima, i da se zajedno sa SDA fokusiraju na provođenje potrebnih reformi koje će poboljšati ekonomsko-socijalnu situaciju i životni standard građana te ubrzati europski put BiH'', navedeno je.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je usvajanje Reformske agende Vijeća ministara BiH i entitetkih vlada.

''Nakon usvajanja Izjave Predsjedništva BiH o obnovljenom pristupu EU prema BiH ovo je sljedeći najbitniji korak na deblokadi europskog puta naše zemlje'', priopćeno je iz SDA, koja je pozvala sve političke stranke potpisnice Izjave Predsjedništva da bezrezervno podrže realizaciju Agende kako bi država što prije stekla kandidatski status za članstvo u EU.

Kopirati
Drag cursor here to close