Rezolucija

SDA protiv federalizma

Vijesti / Flash | 31. 01. 2017. u 11:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Federalizam koji se spominje u amandmanima nekih parlamentaraca iz Republike Hrvatske zapravo je prizivanje podjele BiH na etničkim principima koja nije ostvarena ni ratnim sredstvima'', priopćili su iz SDA.

Ocjenjuju da takve formulacije mogu samo nanijeti štetu europskom putu BiH i kod najvećeg broja građana poljuljati povjerenje u Europsku uniju.

SDA je izrazila očekivanje da će Rezolucija o stanju u Bosni i Hercegovini koja je pred članovima Komiteta za vanjske poslove Europskog parlamenta odražavati stvarno stanje i stvarne potrebe države i njezinih građana.

Također, u ovoj stranci očekuju da će tekst Rezolucije biti baziran na europskim standardima i principima te na poštivanju prava BiH da suvereno rješava pitanja unutarnjeg uređenja.

Za SDA je neprihvatljivo da Rezolucija sadrži bilo kakve formulacije koje prizivaju nove etničke i teritorijalne podjele kao što je pojam "federalizam" ili isticanje etničkog principa nauštrb građanskog.

Podsjećamo, Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta u ponedjeljak je u drugom čitanju raspravljao o nacrtu izvješća o napretku Bosne i Hercegovine, koji je sastavio rumunjski demokršćanski zastupnik Dan Preda. Na to izvješće zastupnici su podnijeli ukupno 288 amandmana.

Preda je rekao da je uspio s predstavnicima najvažnijih političkih skupina dogovoriti 24 kompromisna amandmana, koji pokrivaju 153 od ukupnih 288 amandmana. Dobar dio amandmana podnijeli su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Zastupnica Dubravka Šuica rekla je kako je ''najvažnije da su preuzeta jest načela federalizma, supsidijarnosti, decentralizacije, konstitutivni narodi".

Zastupnik Tonino Picula potvrdio je da se dio zastupnika iz njegova zastupničkog kluba protivi terminu konstitutivnih naroda u tekstu rezolucije, ističući da se protivi takvom njihovu stavu.

"Federalizam ne može funkcionirati kao politička optužnica ako se polovica zemlje zove Federacija", rekao je Picula i dodaje da će tražiti objašnjenje od Komisije, jer se po prvi put čuo ovakav istup nekog predstavnika te institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close