Klin i ploča

SDA ponavlja: Trećeg neće biti

Vijesti / Flash | 29. 01. 2017. u 10:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"HDZ očigledno ne želi ništa drugo, osim podjela, i na taj način nas udaljava od institucionalnih rješenja koja bi bila korisna i za hrvatski narod. Trećeg entiteta i 'administrativno-teritorijalnog' preuređenja koji zagovara HNS neće biti", priopćila je Stranka demokratske akcije odbacivši kao neprihvatljive stavove Hrvatskog narodnog sabora.

SDA je u priopćenju za javnost ocijenila kako su stavovi sa jučerašnjeg Sabora HNS-a "na tragu politike nerealnih maksimalističkih zahtjeva koji potkopavaju ustavnu strukturu BiH uspostavljenu Daytonskim mirovnim sporazumom".

Iz SDA navode da ova stranka nikada neće prihvatiti nikakve ustavne reforme koje bi vodile BiH u dalje podjele.

"Moguće su samo one reforme koje će reintegrirati BiH i takvu je reintegriranu voditi u EU, te kojima će se omogućiti ravnopravnost svih naroda i građana na cijeloj teritoriji BiH", poručili su iz SDA te naveli kako su u procesu sprovođenja odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu po predmetu Sejdić-Finci, "sve probosanske stranke izrazile iskrenu spremnost da povedu računa i o poziciji Hrvata pri izboru članova Predsjedništva BiH".

Međutim, HDZ BiH je, ističu iz SDA, uporno odbijao sva ponuđena rješenja kojima bi utjecaj Hrvata iz BiH pri izboru člana Predsjedništva BiH bio omogućen bez dodatnih podjela.

Podsjećamo, predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović rekao je na zasjedanju u Mostaru kako je krajnje vrijeme za reorganizaciju BiH, te da su primarni ciljevi u ovoj godini osiguravanje institucionalne ravnopravnosti Hrvata u BiH izmjenama Izbornog zakona i europski put BiH.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić naveo je kako je krajnji cilj Hrvata u BiH formiranje federalne jedinice s većinskim hrvatskim narodom i naglasio da se od toga neće odustati.

Kopirati
Drag cursor here to close