Komentar na odluku

SDA: Pojedini članovi SIP-a su narušili kredibilitet ove institucije

Vijesti / Flash | 14. 12. 2016. u 19:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnja odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) koja je u ponovljenom postupku donijela odluke o sankcioniranju i skidanju s liste pojedinih kandidata i političkih subjekata, zbog prekida izbornog procesa na Lokalnim izborima 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac je u najmanju ruku sramna.

Pojedini članovi Središnjeg izbornog povjerenstva svojim neprofesionalnim ponašanjem uporno preuzimaju i uloge suda, i tužiteljstva, pa u konačnici i građana koji biraju. Posao SIP-a nije da opstruira izbore, nego da se bavi njihovim provođenjem u skladu sa zakonom, a da pri tom ne zloupotrebljava svoj položaj i ne prekoračuje ovlaštenja.

Nakon odluke Apelacijskog odjela Suda BiH, kojom su poništene od HDZ-a BiH nametnute i nelegitimne odluke o zabrani sudjelovanja Bošnjaka u izbornom procesu u Stocu, pojedini članovi SIP-a dodatno narušavaju kredibilitet i vjerodostojnost institucije koja je zadužena za demokratizaciju izbornog procesa u BiH.

Jasno je da se smišljenim odugovlačenjem donošenja odluke o ponavljanju izbornog procesa u općini Stolac stvara atmosfera konfuzije i pravnog vakuma, što u konačnici može rezultirati potpunom paralizom rada SIP-a i nemogućnosti ponavljanja izbora u Stocu.

Pozivamo članove SIP-a da svoj posao rade profesionalno i neovisno od svih utjecaja i da vrate kredibilitet instituciji koju zastupaju, te da današnju odluku stave izvan snage, navodi se u priaopćenju Službe za odnose s javnošću SDABiH.

Kopirati
Drag cursor here to close