štetno

SDA odbija amandmane iz EU parlamenta

Vijesti / Flash | 01. 02. 2017. u 13:25 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine Halid Genjac ocijenio je da su amandmani koje su jučer hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu uložili na nacrt izvještaja o BiH, a koji uglavnom predlažu mogućnost federalizacije BiH, neprihvatljivi te da njihov sadržaj ne prati obećanje Hrvatske da će pomoći BiH na njezinom europskom putu.

Za Prijedlog rezolucije koji je izradio izvjestitelj za BiH Kristijan Dan Preda, Genjac je kazao da se može pohvaliti, jer u sebi sadrži izraz pravog stanja i stvarnih potreba BiH i njezinih građana na europskom putu.

Međutim, predložen je veliki broj amandmana, 288, od kojih je veliki broj od parlamentaraca iz Hrvatske.

Genjac smatra da ovi amandmani u značajnoj mjeri nastoje redefinirati prioritete BiH na europskom putu, pa umjesto socio-ekonomskih reformi, koje su stavljene u drugi plan, sada nastoje istaknuti politička pitanja kao što su ustavno uređenje, reforme izbornog zakonodavstva...

''To je na europskom putu BiH vrlo štetno'', podvukao je.

Sadržaj tih amandmana, kazao je Genjac, uključujući amandman koji govori o principima federalizma je neprihvatljiv iz više razloga.

''To nije mišljenje europskih parlamentaraca već mišljenje hrvatskih parlamentaraca pod čijim pritiskom europski parlamentarci glasaju za nešto što im se predstavlja na iskrivljen način'', istaknuo je.

Također, mišljenja je da je princip federalizma u BiH neprihvatljiv i stoga što je to miješanje u pitanja unutrašnjeg uređenja države te stoga što podrazumijeva daljnju teritorijalizaciju etničkog principa, daljnje podjele i "ostvarenje ciljeva koji se nisu mogli ostvariti ni ratom".

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta jučer je sa 45 glasova za, 11 protiv i tri suzdržana usvojio prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close