Stav

SDA odbacuje sve prijedloge iz Mostara

Vijesti / Flash | 07. 02. 2017. u 17:36 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Predsjedništvo odbacuje stavove iznijete na 7. zasjedanju Saboru HNS-a, SDA nikad neće prihvatiti Ustavne reforme koje će državu voditi u dalje podjele. Moguće su samo one reforme koje će reintegrirati BiH i takvu je voditi u EU. Stavovima HNS-a potkopava struktura BiH, a time i reformski put BiH'', rekao je Bakir Izetbegović danas nakon održavanje redovne sjednice u stranačkim prostorijama u Sarajevu.

Kako se dodaje, pojmovi federalizacije i decentralizacije u smislu europskih standarda su apsolutno prihvatljivi: međutim, njihova interpretacija u zalaganjima HDZBiH je neprihvatljiva i s dalekosežnim negativnim posljedicama. Federalizacija prema interpretaciji HDZBiH znači produbljivanje diskriminacije i dodatnih etničkih i teritorijalnih podjela.

Za SDA je neprihvatljivo da Rezolucija o BiH u Europskom parlamentu sadrži bilo kakve formulacije koje prizivaju nove etničke i teritorijalne podjele ili isticanje etničkog principa na uštrb građanskog, a „federalizam“ koji raspiruje nerealne težnje HDZBiH je upravo takva formulacija.

''Federalizam koji se spominje u amandmanima nekih parlamentaraca iz Republike Hrvatske, zapravo je prizivanje podjele BiH na etničkim principima, koja nije ostvarena ni ratnim sredstvima. Takve formulacije mogu samo nanijeti štetu evropskom putu BiH i kod najvećeg broja građana poljuljati povjerenje u EU'', zaključak je Predsjedništva SDA.

Predsjedništvo SDA je najoštrije osudilo organizirani brutalni napad na državne dužnosnike i zvaničnike Stranke koji se dogodio 29. siječnja ove godine u Srebrenici. Ovaj napad je, kako je zaključeno, sramotan i predstavlja anticivilizacijski čin koji je suprotstavljen duhu demokracije i biću bošnjačkog naroda.

Predsjedništvo SDA zahtijeva od nadležnih organa da u okviru svojih zakonskih nadležnosti i obaveza istraže i procesuiraju sve osobe koje su sudjelovale u organizaciji i izvršenju tog napada. Hitna i efikasna istraga treba rezultirati otkrivanjem i sankcioniranjem kako počinitelja tako i nalogodavaca.

Predsjedništvo SDA će provesti internu istragu radi utvrđivanja odgovornosti članova Stranke koji su sudjelovali u ovom napadu. Nakon utvrđivanja činjenica organi Stranke će poduzeti odgovarajuće mjere u skladu sa Statutom Stranke.

Predsjedništvo SDA će, nakon kompletiranja svih prikupljenih informacija donijeti odluku o isključenju iz Stranke svih aktera koji su sudjelovali u organizaciji i izvedbi pokušaja rušenja Odluke Predsjedništva SDA o uvođenju povjereništva u OO SDA Srebrenica.

Odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, uključujući i posljednju kojom su izbori za Općinu Stolac raspisani samo sa hrvatskim kandidatima za načelnika, uništile su integritet izbornog procesa za ovu lokalnu zajednicu, zaključak je Predsjedništva SDA.

Navode da će to ostati upamćeno kao primjer uplitanja SIP-a koji je svojim odlukama preuzeo ulogu i suda i birača. Predsjedništvo SDA smatra opravdanim i podržat će stavove Inicijative za Stolac, uključujući i eventualni stav o bojkotu izbora. Predsjedništvo SDA je najoštrije osudilo postupak HDZBiH i opozicijskih stranaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji je doveo do neusvajanja reformskog Zakona o mirovinskom sustavu.

Glasanjem za nerealni i neprovodivi amandman, HDZBiH i opozicijske političke stranke su srušili reformski zakon, koji je trebao unijeti više pravde u mirovinski sustav, i da osigura njegovu održivost i stabilnost.

Čelni čovjek SDA govorio o temama o kojima je bilo riječi na sjednici i javnost upoznao o zaključcima.

''U vezi revizije za presudu BiH protiv Srbije, smatramo da je to pitanje istine i pravde od kojeg niko nema pravo odstupiti. Ovo pitanje se ne smije politizirati, ovo pitanje nije usmjereno protiv srpskog naroda, to je pitanje odnosa prema genocidu koji je Miloševićev režim počinio u BiH'', kazao je predsjednik SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close