Priopćenje

SDA o dolasku Glavaša u BiH: Ne smijemo postati utočište presuđenih zločinaca i kriminalaca

Dodaju da, iako je jasno da je pružanje utočišta presuđenim ratnih zločincima osuđenim u našoj zemlji u dobroj mjeri politika susjednih država, BiH ne smije upasti u tu zamku.
Vijesti / Flash | 17. 11. 2023. u 16:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) upozorava u priopćenju za javnost da Bosna i Hercegovina ne smije postati utočište presuđenih ratnih zločinaca i kriminalaca iz regije, koji zloupotrebljavaju državljanstvo naše zemlje.

Ta stranka navodi da slučaj Branimira Glavaša i njegov bijeg od pravosuđa Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, iznova aktualizira decenijski problem zloupotrebe dvojnih državljanstava.

"U Hrvatskoj i Srbiji se nalazi veliki broj osoba koji su pred sudovima u BiH osuđeni za ratne zločine, a u posljednje vrijeme je intenziviran i bijeg presuđenih zločinaca i kriminalaca iz ovih država u BiH. To jasno ukazuje da se međudržavni ugovori i zakoni koji reguliraju ovu oblast moraju redefinirati, kako bi se suzio prostor za zloupotrebe", poručuju iz SDA.

Dodaju da, iako je jasno da je pružanje utočišta presuđenim ratnih zločincima osuđenim u našoj zemlji u dobroj mjeri politika susjednih država, BiH ne smije upasti u tu zamku.

"Uz uporno insistiranje da susjedne države isporuče pravosnažno presuđene zločince Bosni i Hercegovini, naša zemlja istovremeno mora poduzeti korake protiv bjegunaca iz drugih država, te u tom smislu, moraju biti iskorištene sve mogućnosti koje su predviđene trenutnim sporazumima i zakonskim rješenjima", navodi se u priopćenju.

SDA će, kako najavljuju iz te stranke, inzistirati da ovo bude tema parlamentarne rasprave i inicirati izmjene propisa kojima će se uvesti dodatne mjere u sprječavanju zloupotreba dvojnih državljanstava.

Kopirati
Drag cursor here to close