Reakcija Izetbegovića

SDA ne poduzima nikakve paramobilizacije, niti ima namjeru da to radi

Dodik i vlasti u entitetu RS koketiraju sa stvaranjem paravojnih formacija, naoružavaju policiju vojnim oružjem, planiraju formiranje rezervnog sastava policije i tako dalje, ali, po svom običaju, za to optužuju druge.
Vijesti / Flash | 09. 04. 2019. u 18:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je za portal Faktor.ba prokomentirao Dodikovu izjavu, prema kojoj je predsjednika Republike Srbije upoznao da "SDA priprema Bošnjake koji nisu vojno obučeni" te da u FBiH postoje tvornice oružja "pod direktnom kontrolom Bošnjaka, odnosno SDA".

"SDA ne poduzima nikakve paramobilizacije, niti ima namjeru da to radi. Mi se oslanjamo na Oružane snage BiH, na međunarodne garante Daytonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u BiH i na Balkanu, te na suradnju s NATO savezom. Dodik i vlasti u entitetu RS koketiraju sa stvaranjem paravojnih formacija, naoružavaju policiju vojnim oružjem, planiraju formiranje rezervnog sastava policije i tako dalje, ali, po svom običaju, za to optužuju druge", izjavio je Izetbegović.

Kompletna taktika Milorada Dodika, dodaje, se bazira na optuživanju drugih za ono što on radi ili planira.

"On namjerno izaziva krize i zastoje, krivicu prebacuje na druge, a zatim tvrdi da je BiH u krizi i da nema perspektivu. Najopasnija kriza koja može pogoditi BiH je aktuelni zastoj u formiranju vlasti i blokade rada institucija BiH koje poduzima SNSD. Dodik i SNSD su postavili nerealne i nepravične uvjete pred potencijalne koalicijske partnere. Zaustavljaju NATO integracije BiH i traže veći broj ministarstava u Vijeću ministara za SNSD, u odnosu na stranke koje predstavlja brojniji narod i brojniji zastupnički klub u Parlamentarnoj skupštini BiH, a zatim optužuju SDA da pravi krizu u državi", pojasnio je predsjednik SDA.

Izetbegović ističe da je sve što proizvodi vojna industrija u skladu s važećim zakonima te da su provjere, na zahtjev bivšeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, provedene prije osam mjeseci.

"Ali, činjenica je da naša vojna industrija jača i raste, te da je postala elementom stabilnosti i sigurnosti za svakog tko voli ovu zemlju i želi mir i dobro njenim građanima. I činimo sve da se ovakvi trendovi nastave", zaključio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close