zahtjevi

SDA ne odustaje: Poništiti izbore u Srebrenici

Vijesti / Flash | 13. 10. 2016. u 10:42 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i presjednik Stranke demokratske akcije (SDA) izjavio je u četvrtak da je rano reći da do poništavanja izbora u Srebrenici neće doći jer, kako je kazao, svi uvjeti da se to dogodi su ispunjeni.

Stranka demokratske akcije (SDA) nakon sjednice Kolegija u ponedjeljak zatražila je poništavanje izbora u Srebrenici zbog, kako su naveli, grubog narušavanja integriteta izbornog procesa u ovoj općini upadom pripadnika MUP-a RS u zgradu Općine Srebrenica u kojoj je čuvan izborni materijal.

Komentirajući navode da do poništavanja izbora vjerojatno neće doći i na pitanje što će SDA učiniti ukoliko se to ne dogodi, Izetbegović je rekao da je o tome još uvijek rano govoriti dodavši da je riječ o flagrantnim kršenjima propisa Izbornog zakona BiH zbog kojih mora biti reakcija.

"Vidjet ćemo hoće li će doći do toga. Oni kojima se obrati Ćamil Duraković o tome trebaju se očitovati. On tek treba da se obrati. Prema tome, rano je kazati da do toga neće doći jer mislim da su ispunjeni svi uvjeti da do toga dođe. Ne možete vi prekršiti flagrantno propise Izbornog zakona, odvojiti one koji moraju biti uz izborni materijal satima, ugasiti kamere, direktno omogućiti manipulaciju, a da to tek tako prođe. Nakon te intervencije gospodin Grujić je imao tisuću glasova više nego čitav srpski blok. To su flagrantna kršenja, nakon kojih mora biti reakcija tako da ćemo u tome ustrajati do kraja. Postoje sudovi u ovoj zemlji i mi ćemo tu stajati uz Durakovića do kraja", kazao je Izetbegović.

Kada je riječ o izborima u Stocu, Izetbegović je kazao da će oni biti poništeni, ali je upozorio da članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) već ulaze zakonski vakum i da su obavezni donijeti odluku o ponavljanju izbora.

"Oni su u roku od 14 dana bili obavezni donijeti odluku o ponavljanju izbora, tako da ih sa ovog mjesta požurujem da to i urade", poručio je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA.

Podsjećamo, Središnje izborno povjerenstvo BiH jučer je odbacilo 11 zahtjeva za poništenje, odnosno ponavljanje izbora na pojedinim ili svim biračkim mjestima u pojedinim izbornim jedinicama.

Zahtjevi koji su se odnosili na poništenje izbora su odbačeni kao nedopušteni uz obrazloženje da će se navodi iz zahtjeva uzeti u obzir i SIP BiH će reagirati po službenoj dužnosti ako za to bude elemenata, ali nakon utvrđivanja izbornih rezultata.

Kopirati
Drag cursor here to close