Prvi rezultati

SDA najavljuje pobjede: U Srebrenici tijesno

Vijesti / Flash | 02. 10. 2016. u 19:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izbornog stožera Stranke demokratske akcije Halid Genjac rekao je večeras novinarima u Sarajevu, nakon danas održanih lokalnih izbora, da ova stranka očekuje da će se potvrditi kao najjača politička opcija u Bosni i Hercegovini i po broju glasača koju su glasovali za SDA i broju načelnika, vijećnika i izaslanika.

Dodao je da već postoji nekoliko obrađenih rezultata, tako da se već zna da su u Sanskom Mostu, Tešnju i Banovićima izabrani načelnici iz SDA, a rezultati najavljuju pobjedu i u Zenici, dok ova stranka u općini Centar Sarajevo "dobro stoji".

''Rezultati izbora u ostalim općinama su u obradi'', kaže Genjac.

Kada je u pitanju općina Srebrenica, Genjac kaže da u toj općini postoje tri kategorije birača, budući da se glasuje i u odsustvu, poštom te oni koji glasuju u Srebrenici, a na osnovu izlaznosti i podataka kojima SDA raspolaže rezultati su ''tijesni'', no kada se svi rezultati saberu očekivati je pobjedu Ćamila Durakovića dosadašnjeg načelnika Srebrenice.

Prema dosadašnjim rezultatima, SDA u 28 općina trenutno vodi u utrci za načelničke pozicije.

''Izbori su prošli u redu bez većih incidenata osim u općini Stolac, ali u svim ostalim općinama u BiH sačuvan je integritet izbornog procesa'', tvrdi Genjac.

Potpredsjednik Stranke demokratske stranke (SDA) Šafik Džaferović kazao je da je trenutno teško govoriti o rezultatima, jer se podaci mijenjaju iz trenutka u trenutak.

Međutim, izrazio je očekivanje da SDA potvrdi poziciju najjače političke stranke u BiH kako po broju osvojenih načelničkih pozicija tako i po ukupnom broju glasova kada su u pitanju općinska vijeća.

Ocijenio je BiH, odnosno građani, na ovogodišnjim lokalnim izborima pokazala demokratski kapacitet jer su izbori "svečanost i uvjet bez kojeg se ne može govoriti o demokraciji".

''Izborna svijest građana je na visokoj razini, ali pozivamo sve nadležne institucije da utvrde svaku činjenicu koja se dogodila u Stocu i da o tome obavijeste javnost'', istaknuo je Džaferović i dodao da će se izborima u Stocu morati posebno posvetiti.

Zatražio je da se izbori u Stocu održe isključivo u skladu s odredbama izbornog zakona BiH.

Pobjeda u Travniku 

Općinski odbor SDA Travnik proglasio je večeras pobjedu Admira Hadžimerića u utrci na načelničku poziciju. Informaciju da je dosadašnji načelnik općine Travnik ponovno izabran na ovu funkciju objavio je večeras predsjednik Općinskog odbora SDA Tahir Lendo.

U izbornom stožeru Općinskog odbora SDA Hadžiemrić je zahvalio glasačima i najavio da će nastaviti raditi kako bi od "Travnika napravio što bolju sredinu".

Kopirati
Drag cursor here to close