Gosti kongresa

SDA je važna drugim strankama

Vijesti / Flash | 26. 05. 2015. u 12:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije BiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara je danas u Sarajevu, obraćajući se kao gost na 6. kongresu SDA, uime HDZ-a i predsjednika te stranke Dragana Čovića poželio uspješan rad delegatima te kazao da je za HDZ BiH vrlo važan odnos i suradnja sa SDA.

''Na sličan način dio smo zajedničke povijesti i zajedničkog djelovanja u proteklim burnim godinama naše BiH, ponekad dobro surađujući, a nekad, nažalost, vrlo loše, pa čak u pojedinim intervalima smo bili i protivnici'', kazao je Čavara.

Nažalost, dodao je, "ni jedni ni drugi nismo prepoznali mogućnosti i mogućnosti uspjeha naše suradnje''.

''Za HDZ BiH vrlo je važan odnos i suradnja sa SDA, te smatramo da trebamo i dalje izgrađivati modele suradnje, a posebno mislim da trebamo izgraditi strateško partnerstvo u izgradnji moderne pravne i pravedne BiH'', kazao je Čavara.

Naveo je da, iako živimo u vremenu opće neizvjesnosti, političkih i ekonomskih turbulencija kod nas i u čitavom svijetu, "bolje sutra i bolja BiH je ostvariva, ali traži odlučne ljude, mudre poteze, i to moramo što prije raditi''.

''Moramo ojačati pravni sustav, osigurati neovisno pravosuđe, javni RTV sustav s demokratskim nadzorom i stvoriti preduvjete za gospodarski rast. Treba nam bolja država, podjednako dobra za svaki konstitutivni narod i pravedna za svakog stanovnika BiH i pripadnika svakog konstitutivnog i drugog naroda'', kazao je Čavara.

Istaknuo je da je "naša odgovornost za funkcioniranje Federacije i BiH najveća''.

''Moramo zaustaviti sve očitije kršenje Ustava i zakona bez odgovornosti, jer to znači urušavanje sustava države, što podrazumijeva da djelujemo i da učinimo nešto da zaustavimo kriminal i korupciju, prvenstveno u institucijama države i da vratimo povjerenje građana u njih. S tom pošasti se moramo izboriti, jer s njom država, a i svi mi s njom nemamo budućnosti'', istaknuo je Čavara.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović kazao je da je SDA jedan od ključnih političkih faktora u BiH, a PDP sa SDA surađuju već deset godina zbog čega je važno nastaviti tu suradnju.

''Možda mi želimo malo više Republike Srpske, a SDA malo više BiH, ali imamo zajedničku obvezu da BiH vodimo u Europsku uniju poštujući dvoentitetsku strukturu i sve narode u BiH'', stav je Borenovića.

PDP je partner SDA na državnoj razini te je Borenović naveo da je važno da Vijeće ministara što prije predloži efikasan mehanizam koordinacije da bi se dalje definirao plan integriranja u Europsku uniju i znali rokovi svih za ostvarenje tog cilja.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž pozvao je također da se zatvori poglavlje sukoba i nerazumijevanja te propuštanja prilika te da se preuzme odgovornost za BiH kako nikad više ne bi bilo ratova i egzodusa, ocjenjujući da je važno prihvatiti ispruženu ruku EU prema BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close