Koalicija

SDA i DF stavili potpis na vlast u Sarajevu

Vijesti / Flash | 31. 12. 2014. u 12:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije i Demokratska fronta potpisale su danas programska načela i ciljeve za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo u mandatnom periodu 2014.-2018. godina.

Potpisnici dokumenta su predsjednici kantonalnih stranačkih odbora Denis Zvizdić (SDA) i Samer Rešidac (DF).

Na pres-konferenciji oni su izjavili da će njihove dvije stranke činiti osnovu nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevo te će činiti novu županijske vladu.

Bosanskohercegovačka patriotska stranka bit će dio šire skupštinske većine ali, po riječima Denisa Zvizdića, neće izravno biti uključena u županijsku vladu.

''Nova vlada u Kantonu Sarajevo mogla bi biti formirana do kraja siječnja iduće godine, dok proces okončanja konstituiranja nove županijske skupštine treba očekivati već sljedećeg ponedjeljka, kada bi trebalo imenovati novo skupštinsko rukovodstvo i izabrati izaslanike iz ove županijske skupštine za Dom naroda Federalnog parlamenta'', rekao je Zvizdić na pres-konferenciji.

Izjavio je i da će mandatar za sastav nove županijske vlade biti iz Stranke demokratske akcije.

Zvizdić, kojeg je njegova stranka kandidirala za mandatara za novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, izrazio je nadu da će to vijeće biti formirano do 15., najdalje do 20. siječnja 2015. godine.

Samer Rešidac, predsjednik Županijskog odbora DF-a, nada se da neće biti prepreka u formiranju vlasti i napominje da je njegova stranka potpisala jučer sporazum s Bosanskohercegovačkom patriotskom strankom, vezan za skupštinsku većinu.

U ciljevima koje su SDA i DF zacrtali u djelovanju nove zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo su, među ostalim, stabiliziranje javnih financija i smanjenje javne potrošnje, kao i pravednija socijalna politika. Efikasnija javna uprava, obnova gospodarstva i zapošljavanje, konsolidacija komunalne privrede i razvoj infrastrukture, također su među ciljevima u djelovanju nove vlasti.

Sigurnost građana i imovine je među prioritetima, najavljeno je nakon potpisivanja.

Potpisani ciljevi podrazumijevaju i mjere za efikasnije predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, kao i za visoko obrazovanje i znanost, odnosno za razvoj društva znanja.

Koalicijski partneri najavljuju također efikasnije zdravstvo u Kantonu Sarajevo, zaštitu boraca i njihovih prava te jačanje institucija kulture i podršku razvoju profesionalnog i amaterskog sporta.

Najavljuju i zalaganje za plansko uređenje prostora, zaštitu okoliša i energijski efikasno planiranje i građenje.

Kopirati
Drag cursor here to close