ništa od rekonstrukcije

SDA - HDZ - SBB: Umjesto sastanka neformalna kava

Vijesti / Flash | 29. 02. 2016. u 10:33 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakazani sastanak rukovodstava ŽO SBB, SDA i HDZ HNŽ, nije održan jer se nije pojavio čelnik SDA.

Sastanak je odgođen do daljnjeg, a predstavnici HDZ-a i SBB-a su popili neformalnu kavu.

Na sastanku se danas trebalo razgovarati o rekonstrukciji izvršne vlasti u HNŽ, ŽO SBB HNŽ.

Inače, vlast u HNŽ-u formirana je krajem rujna 2015. Gotovo godinu dana nakon izbora i to na način da su vladu HDZ-a i SDA podržali i zastupnici SBB-a.

U više navrata je iz stranačkih vrhova poručeno kako koalicijski sporazum HDZ-SDA-SBB treba biti proveden na svim nivoima. Ove tri stranke vlast su do sada uspostavile zajedno na nivou Federacije i u nekoliko županija.

Sudeći po dosadašnjim iskustvima oko formiranja vlasti u HNŽ-u, rekonstrukcija neće biti jednostavna. Uzmu li se u obzir i činjenice koliko je trebalo napora da se poslože odnosi u samom HDZ-u i SDA prilikom podjele ministarstava to dodatno otežava cijelu situaciju. U Vladi HNŽ-a sjedi šest ljudi iz HDZ-a i šest iz SDA.

Po informacijama iz izvora bliskih ovim strankama Dnevni list je doznao kako je HDZ stava da SDA iz svoje kvote treba ustupiti ministarstvo ili eventualno dva SBB-u. U SDA navodno nisu tog stava. Treća pak, strana SBB navodno će tražiti od SDA ministarstvo prosvjete, no male su šanse da se SDA odrekne ovog resora, jer je to jedno od najznačajnijih ministarstava.

Postoje i informacije kako bi SDA mogla predložiti i da HDZ ministarstvo MUP-a ustupiti Bošnjacima, jer se već dugo vodi spor oko toga što su i na čelu MUP-a i Uprave policije HNŽ-a Hrvati. Navodno bi SDA mijenjala pravosuđe za MUP.

 

Kopirati
Drag cursor here to close