operacije podrške miru

Schrötter: Snage u svakom trenutku spremne da reagiraju brzo i efikasno

Vijesti / Flash | 05. 10. 2016. u 16:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vježba "Brzi odgovor 2016", koja je omogućila zemljama-sudionicama da se uvježbaju za izvođenje većih operacija podrške miru, uspješno je završena danas na Manjači.

Više od 750 vojnika i 70 vozila, koji su bili smješteni u šatorskom naselju, uspješno su obavili obuku i zadatke koje im je postavio Tim za kontrolu vježbe.

Sa snagama veličine pukovnije, OSBiH i EUFOR i zemlje-sudionice su bili u stanju izvesti veće i naprednije scenarije koji su pred njih postavljeni.

Vježba Brzi odgovor 2016 odlučno pokazuje da je EUFOR, zajedno s kolegama iz OSBiH, i rezervnim snagama, u svakom trenutku spreman i sposoban brzo i efikasno reagirati na bilo koju potencijalnu prijetnju stabilnom i sigurnom okruženju.

Tijekom dana rezerviranog za visoke uzvanice, predstavnici OSBiH, specijalni predstavnik EU, veleposlanici zemalja-sudionica i druge visoke uzvanice prisustvovali su pokaznoj vježbi na Manjači tijekom koje je prikazana obuka u sklopu vježbe.

U fiktivnom scenariju, gosti su imali priliku promatrati visoke dužnosnike koji stižu na konferenciju u konvoju pod pratnjom, te zatim kontrolu nereda u slučaju manjeg okršaja nakon kojeg je bilo potrebno obaviti medicinsku evakuaciju. Rezervne snage od 140 vojnika OSBiH u oklopnim borbenim vozilima M113 brzo su osigurale područje prije nego što je tim za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava uspostavio izlazni koridor za sigurnu evakuaciju visokih dužnosnika s tog područja.

Gosti su sa svog promatračkog mjesta mogli vidjeti velike elemente podrške, uključujući zračnu podršku, oklopna vozila KFOR-a, snajperske timove i rezervnu četu iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji su brzo reagirali na zahtjev za podršku.

Nakon pokazne vježbe, veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark je u izjavi za medije rekao da ova vježba pokazuje da EUFOR i dalje ima ključnu ulogu u BiH.

''Posebno sam zadovoljan što mi se pružila prilika da vidim izvrsnu suradnju i koordinaciju između EUFOR-a i Oružanih snaga BiH i pozdravljam sudjelovanje profesionalnih vojnika iz velikog broja EU zemalja koji zajedno rade na osiguranju stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini'', istaknuo je Wigemark.

Prisutnima se obratio i generalpukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, koji je izjavio da je odnos između EUFOR-a i Oružanih snaga BiH važan zbog sinergije aktivnosti.

Zapovjednik EUFOR-a generalmajor Schrötter je u završnoj riječi rekao da je vježba pokazala spremnost i sposobnost efikasnog reagiranja na bilo koju potencijalnu prijetnju.

''Premda je ova vježba osmišljena prvenstveno za uvježbavanje naših planova za izvanredne situacije, sudjelovanje jedinica iz Oružanih snaga BiH služi da se pokaže njihov značajan napredak u razvoju sposobnosti i jačanju kapaciteta, te njihov rastući potencijal za povećano sudjelovanje međunarodnim operacijama podrške miru'', kazao je zapovjednik EUFOR-a.

Poručio je, istovremeno, da velike vježbe nivoa pukovnije, kao što je vježba "Brzi odgovor 2016, odlučno pokazuju da su snage EUFOR-a, zajedno s kolegama iz OSBiH i rezervnim snagama, u svakom trenutku spremne i sposobne brzo i efikasno reagirati na bilo koju potencijalnu prijetnju stabilnom i sigurnom okruženju.

U misiji EUFOR-a operacija "Althea" trenutno sudjeluju vojnici iz 15 zemalja članica EU i 5 partnerskih zemalja. Primarna uloga EUFOR-a je pomoć Oružanim snagama BiH pri osposobljavanju i obuci i podrška vlastima BiH u održanju stabilnog i sigurnog okruženja, uz istovremenu podršku sveobuhvatnoj EU strategiji za BiH, priopćeno je iz EUFOR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close