Tko prijeti?

Schmidtu prijećeno nasiljem - PIC daje punu podršku

Veleposlanici PIC-a daju punu podršku Schmidtu
Vijesti / Flash | 08. 02. 2023. u 12:17 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svjetlu nedavnih prijetnji, uključujući i prijetnje nasiljem, usmjerenih protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta, veleposlanici zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira još jednom izražavaju svoju čvrstu i dosljednu podršku visokom predstavniku i njegovoj ulozi u Bosni i Hercegovini u nadziranju provedbe civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Kako navode u priopćenju, pokušaj ugrožavanja pozicije visokog predstavnika doprinosi podjelama u društvu.

Ugrožavanje pozicije

''Pokušaji ugrožavanja pozicije visokog predstavnika doprinose podjelama u društvu i skreću pažnju sa suštinskih reformi koje su potrebne BiH. Veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira pozivaju glavne aktere u cijeloj zemlji da ulože energiju u rješavanje najhitnijih izazova s kojima se BiH suočava, a to su: ekonomski razvoj, borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava i napredovanje BiH na njenom euroatlantskom putu''.

Dodaju da su spremni pružiti svoju pomoć i podržati dužnosnike u nastojanju da osiguraju prosperitetnu budućnost.

''Veleposlanici zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira zahvaljuju visokom predstavniku Christianu Schmidtu na njegovom opredjeljenju da surađuje sa svim akterima u Bosni i Hercegovini na pronalaženju stabilnih i trajnih rješenja potrebnih za provedbu preostalih elemenata Programa 5+2 čime bi došlo do uspješnog okončanja međunarodne supervizije u BiH.

Veleposlanici zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira spremni su pružiti svoju pomoć i podržati domaće zvaničnike u njihovim nastojanjima da osiguraju prosperitetnu budućnost za sve građane koji žive u BiH'', naveli su u priopćenju.

Tko prijeti?

U tekstu PIC-a nije navedeno o kakvim točno i od koga su upućene prijetnje visokom predstavniku. U medijima se može pronaći posljednji poznati slučaj prijetnji s prosvjeda u Banja Luci, kada su Schmidtu upućene prijetnje smrću.

Skupina harmonikaša, kako se može vidjeti na videu N1, pjevala je: “O moj Schmidte, ne kači se s nama, ubiće te lole među nama”.

Podsjetimo, njemački političar Christian Schmidt preuzeo je dužnost visokog predstavnika u kolovozu 2021., nakon što ga je imenovao PIC.

Rusija od veljače 2022. ne sudjeluje u sastancima PIC-a jer predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska i Kina ne priznaju Schmidta za visokog predstavnika. Oni tvrde da je njegovo imenovanje trebalo odobriti Vijeće sigurnosti UN-a.

Kopirati
Drag cursor here to close