Posjet

Schmidt u Bijeljini: Potrebno je sprovesti sve aspekte Daytona

Visoki predstavnik Schmidt je istaknuo važnu ulogu koju imaju vjerske zajednice u promoviranju mirnog suživota, suradnje i prosperiteta u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Flash | 20. 12. 2022. u 17:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Christian Schmidt posjetio je u utorak Bijeljinu, gdje se sastao s predstavnicima lokalne zajednice kako bi se upoznao sa socio-ekonomskim perspektivama tog dijela BiH, kao i potrebama i izazovima lokalnog stanovništva, a posebno raseljenih osoba, povratnika i najugroženijih kategorija stanovništva, priopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik je posjetio stambeno naselje ''Pet jezera'', koje je prvobitno izgrađeno da bude privremeni alternativni smještaj. Na sastanku sa stanarima tog naselja, visoki predstavnik se raspitivao o uvjetima života i izazovima sa kojima se suočavaju stanari ove zajednice. Sastanku je također prisustvovao gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Potrebe građana su prioritet

U priopćenju se navodi da je Schmidt izrazio nadu da će nadležni organi vlasti brzo riješiti sva pravna pitanja kako bi stanari mogli regulirati svoja vlasnička prava u skladu sa odgovarajućim pravnim okvirom.

''Potrebe građana moraju imati prioritet u odnosu na sve drugo, kako bi se pronašlo pravno utemeljeno rješenje'' - rekao je visoki predstavnik, dodajući da će nastaviti pratiti dešavanja u vezi s ovim pitanjem.

Na sastanku sa glavnim imamom i predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Bijeljini Samirom Camićem i Emirom Muslijem, visoki predstavnik je upoznat sa položajem bošnjačke zajednice u Bijeljini, njihovim ključnim pitanjima i problemima, te odnosima sa lokalnim organima vlasti.

Vjerske zajednice

Visoki predstavnik Schmidt je istaknuo važnu ulogu koju imaju vjerske zajednice u promoviranju mirnog suživota, suradnje i prosperiteta u Bosni i Hercegovini.

Tijekom posjete, Schmidt se sastao i sa Draganom Jokovićem i Radmilom Tubić, predstavnicima nevladine organizacije Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja "Otaharin". Informirali su visokog predstavnika o aktivnostima koje provodi ova nevladina organizacija na rješavanju ključnih pitanja koji su u osnovi problema niske stope inkluzije romske zajednice, a to su siromaštvo, rješavanje stambenog pitanja i predrasude.

Tijekom održanih sastanaka, visoki predstavnik je naglasio potrebu za provođenjem svih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma, a posebno onih koji se odnose na uklanjanje diskriminacije te pravo na povratak koje je zagarantirano Aneksom VII.

''To će zahtijevati sveobuhvatan angažman svih segmenata društva – organa vlasti, nevladinih organizacija, medija i vjerskih zajednica. Krajnji rezultat će biti napredna i prosperitetna Bosna i Hercegovina za sve koji u njoj žive'' - zaključio je visoki predstavnik, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close