30. obljetnica osnivanja Haaga

Schmidt: Osuđeni za ratne zločine ne trebaju obnašati javne funkcije

Schmidt je osudio negiranje genocida poručujući da svi moraju znati i biti svjesni onoga što se dogodilo u razdoblju od 1992. do 1995. godine.
Vijesti / Flash | 14. 09. 2023. u 15:01 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt izjavio je u četvrtak da nitko od osuđenih za ratne zločine ne bi trebao obnašati javne funkcije kao odgovor na užase koji su se događali tijekom posljednjeg rata.

U Sarajevu se održava dvodnevna konferencija posvećena 30. obljetnici osnivanja Međunarodnog kaznenoga tribunala za bivšu Jugoslaviju na kojoj sudjeluju žrtve, svjedoci sa suđenja, ali i suci, tužitelji i novinari.

Serge Brammertz, glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove, izjavio je u četvrtak u Sarajevu da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) jedini međunarodni tribunal koji je završio svoj rad bez bjegunaca od pravde.

Njemački političar na čelu međunarodne uprave u BiH kazao je, sudjelujući u radu konferencije, kako su se prije 30 godina "dogodile okrutne i užasne stvari, uključujući genocid, ratne zločine kao i zločine protiv čovječnosti'.

Schmidt je osudio negiranje genocida poručujući da svi moraju znati i biti svjesni onoga što se dogodilo u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

"Mislim da moramo jasno staviti do znanja da nitko tko je osuđen u Haagu ili na drugom sudu ne bi trebao više obavljati javnu funkciju. Svi trebaju znati što se dogodilo", rekao je tom prigodom Schmidt.

Dodao je kako je u Bosni i Hercegovini potrebno uspostaviti registar osoba koje su osuđene za ratne zločine kako bi se spriječilo manipuliranje s izrečenim presudama.

Schmidt se u Sarajevu susreo i s pomoćnikom glavnog tajnika UN-a i registrarom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Abubacarrom M. Tabadouom. Tom prigodom su razgovarali o ulozi registrara i Ureda registrara u čuvanju javnih arhiva i naslijeđa haaškoga Tribunala.

Kopirati
Drag cursor here to close