elektronsko glasovanje

SBB upozorava na Mostar i ne želi podjelu Federacije

Vijesti / Flash | 12. 11. 2016. u 19:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Savez za bolju budućnost (SBB) BiH podržava ideju spajanja lokalnih i općih izbora 2018. godine", rečeno je danas novinarima nakon sjednice Glavnog odbora te stranke.

"Obzirom da su i ovi izbori pokazali veliku manipulaciju na štetu izbornog rezultata SBB-a, Glavni odbor obavezuje Klub SBB-a u Parlamentarnoj skupštini BiH da u što kraćem roku predloži izmjene izbornog zakonodavstva, što će, između ostalog, omogućiti elektronsko glasovanje i na druge načine spriječiti poznate izborne krađe i falsifikate", kazala je predsjednica Glavnog odbora SBB-a BiH Lejla Vuković.

Navela je kako Glavni odbor smatra da koalicija sa SDA nije sporna, ali da Predsjedništvo i predsjednik SBB-a moraju pred koalicijske partnere još preciznije i na nivou stranačkih delegacija izaći sa prijedlozima i rokovima kako bi koalicija bila što učinkovitija.

"Glavni odbor smatra da se u institucijama na federalnoj razini, naročito u onima u kojima su nadležnost ima Parlament Federacije BiH trebaju što prije omogućiti imenovanja u skladu sa zakonom i obavezama iz nadležnosti Vlade i Parlamenta FBiH", kazala je Vuković.

Glavni odbor SBB-a BiH ocijenio je da je rezultat na lokalnim izborima, koji je u odnosu na 2012. godinu slabiji za više od 10 posto, ipak zadovoljavajući „ako se ima na umu da je SBB kao antikorupcijski i antinepotistički orijentirana stranka bila na konstantnom udaru“.

Vuković je kazala da značajan dio glasača nije bio impresioniran ni koalicijom sa SDA kada su u pitanju načelničke pozicije.

Istaknula je da najvećim gubitkom izbora SBB smatra što za načelnika Srebrenice nije izabran Ćamil Duraković.

"SBB insistira i traži od svojih koalicijskih partnera SDA i HDZ, da uloži dodatni napor u traženju kompromisa kako bi se nakon više od osam godina održali izbori u Mostaru", navela je Vuković.

Istaknula je da, obzirom  da se u narednom razdoblju očekuje rješavanje iznimno teški, po nekoliko godina starih problema, Glavni odbor SBB-a zauzima čvrsto stajalište da neće podržati nijedno rješenje koje vodi podjeli BiH na troje, a kakve se tendencije uočavaju pojačanom postizbornom konfliktnošću pojedinih aktera.

Glavni odbor SBBBiH je donio i nekoliko zaključaka kojima je prihvatio ideju predsjednika SBB-a da se unutarstranački izbori provode po principu 'jedan čovjek - jedan glas', te su pokrenute aktivnosti na organiziranju unutarstranačkih izbora u skladu s tim.

"SBB u potpunosti podržava medijatorsku ulogu stranke i predsjednika Radončića u stabilizaciji prilika u Federaciji, Bosni i Hercegovini, te jačanju regionalnih veza i jačanju BiH u integrativnim procesima", zaključila je Vukovič.

Kopirati
Drag cursor here to close