Četverosatni sastanak

SBB i SDA usuglasili stavove za jedinstven Mostar bez etničkih podjela

Vijesti / Flash | 21. 04. 2016. u 18:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon četverosatnog sastanka, predstavnici Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost na lokalnoj razini usuglasili su stavove za Grad Mostara, odnosno način izbora gradonačelnika i dogradonačelnika, te broj izbornih jedinica.

Po riječima predsjednika mostarskog Gradskog odbora Saveza za bolju budućnost Anela Kljake, usuglasili su se za jedinstven Mostar bez etničkih podjela, za direktan izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika, s tim da gradonačelnik Mostara ne može biti dva uzastopna mandata iz jednog naroda te za sedam izbornih jedinica.

Predsjednik mostarskog Gradskog odbora Stranke demokratske akcije Salem Marić također je ponovio kako je postignut visok stupanj usuglašavanja.

''Usuglasili smo način izbora gradonačelnika i dogradonačelnika s obaveznom rotacijom te broj izbornih jedinica. Ovaj prijedlog je radila Stranka demokratske akcije na bazi zakona o Gradu Mostaru koji smo predložili, a uglavnom se u nekim segmentima podudara i s prijedlogom Centra za mir i multietničku saradnju.

Ostale su još neke stvari tehničke prirode koje ćemo tijekom petka razjasniti i ako to sve bude u skladu s Ustavom, kako mislimo da jeste, onda će to ići u parlamentarnu proceduru'',kazao je Marić.

Odgovarajući na pitanje novinara znači li to da će koalicijski partneri SBB i SDA imati zajednički prijedlog za rješenje mostarskog problema, Marić je kazao kako se nada da će hoće, dodavši da će razgovori biti nastavljeni u petak u Sarajevu i da će pokušati da se ovaj prijedlog opismeni i uputi u parlamentarnu proceduru.

''Ako ne prođe ovo što smo ponudili, a mislimo da je ovo najbolji prijedlog koji možemo dati u ovom trenutku, onda će OHR morati nametnuti rješenje za Grad Mostar'', poručio je Marić.

Sastanku u Mostaru nazočili su, uz ostale, predsjednik Županijskog odbora SBB-a Osman Macić, federalni zastupnik Faruk Ćupina, predsjednik Županijskog odbora SDA Edin Mušić, pravni savjetnik Damir Sadović, direktor Centra za mir i član ekspertnog tima SBB-a Safet Oručević te glavni Oručevićev savjetnik Samir Nožić.

Kopirati
Drag cursor here to close