Posjeta Slavoniji

Savez logoraša BiH odao počast žrtvama Vukovara

Vijesti / Flash | 12. 01. 2016. u 18:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Saveza logoraša u BiH posjetili su danas "Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora" u Vukovaru, gdje su razgovarali s rukovoditeljima te organizacije.

Na dnevnom redu su bile teme koje su iznimno važne za populaciju logoraša, a odnose se na zakonska rješenja kojima pripadaju logoraši u Republici Hrvatskoj, aktivnosti u vezi s tužbom logoraša iz BiH i Hrvatske za naknadu štete za vrijeme provedeno u logorima na teritoriji Srbije, kao i na zajedničke projekte pružanja pravne i psihološke podrške.

Tom prilikom predstavnici Saveza posjetili su "Muzej ratne bolnice", "Spomen dom Ovčaru", kao i masovnu grobnicu u kojoj je pronađeno oko 200 žrtava, koje su 1991. godine, dok su još tad bile pacijenti, deportirane iz vukovarske bolnice, odvezene u logor te potom smaknute u divljini.

Položeno je i cvijeće u spomen braniteljima grada Vukovara.

''Posjeta Vukovaru, kao i spomen obilježjima koji služe kao znak upozorenja i sjećanja na sve nevine žrtve stradale u proteklom ratu u Hrvatskoj, bila je još jedan podsjetnik onima koji se bore za prava logoraša u BiH - koliko je zapravo važno da jedna država posvećuje pažnju memorijalizaciji i kulturi sjećanja, te po tko zna koji put i apel odgovornima da poduzmu određene akcije kad su u pitanju ostvarenja prava žrtava torture, a koja uključuju i memorijalizaciju i obilježavanje mjesta zločina.

Obaveza države je da osigura zadovoljenje - memorijalizaciju zbog kršenja prava, kao i da zaštiti povijesno sjećanje da bi se spriječilo poricanje, revizija i negiranje prošlosti, te osigurala prevencija od ponovnog kršenja prava. Po uzoru na Republiku Hrvatsku i u BiH je potrebno pokrenuti dijalog o prošlosti putem odgovarajučih procesa memorijalizacije i komemoracije s ciljem izgradnje kulture sjećanja, a u skladu s EU standardima'', općeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close