I dalje iznad kote

Sava u blagom poastu, stanovnici Dobora žele kolektivno preseljenje

Vijesti / Flash | 17. 09. 2014. u 10:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodostaj Save u Gradišci i Srpcu u blagom je porastu i iznad je kote izvanredne obrane od poplava, piopćeno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Jutros u 5.00 sati vodostaj Save u Gradišci iznosio je 791 centimetar, što je za tri centimetra više u odnosu na mjerenje sinoć u 21.00 sat i za 61 centimetar je iznad kote izvanredne obrane od polava.

U mjestu Donja Dolina došlo je do blagog osipanja dijela nasipa prema koritu rijeke u dužini od oko 70 metara, ali je vodostaj na tom mjestu na oko dva metra ispod oštećenog dijela.

Pripadnici Civilne zaštite i 'Voda Srpske' redovno prate događanja na terenu i dogovoreni su postupci sanacije i zaštite navedene lokacije ukoliko dođe do naglog porasta vodostaja koji bi, eventualno, mogao dodatno oštetiti nasip na tom mjestu.

Na području Gradiške za sada nema ugroženih objekata, a voda se izlila samo u nebranjeno područje.

U općini Srbac nivo Save noćas je porastao za pet centimetara i jutros iznosi 893 centimetra, što je 33 centimetra iznad kote redovne obrane od polava.

Voda se izlila na nebranjeno poljoprivredno zemljište, a pripadnici Civilne zaštite prate stanje na terenu.

U Kozarskoj Dubici vodostaj Save opao je noćas za sedam centimetara, a Une za 17 centimetara.

Najrizičnije je na nasipu na Uni u mjestu Čuklinac, na kome su izvršena dodatna ojačanja.

Vodostaj Save se konstantno prati zbog najavljenog vala vode iz Hrvatske.

Vodostaj Save u Brodu, Šamcu i Bijeljini ima tendenciju blagog rasta, ali je i dalje ispod kote redovne obrane od poplava i nema izlivanja.

U općinama Prijedor, Novi Grad i Kostajnica vodostaj rijeka je ispod kota redovne obrane od poplava, a stanje se normalizialo.

U ovim općinama danas će biti nastavljeno ispumpavanje vode, dezinfekcija i čišćenje objekata.

Lokalnoj upravi Modiče u utorak su dostavljeni zahtjevi za kolektivno preseljenje domaćinstava iz naselja Dobor, koje je izloženo čestim poplavama sa katastrofalnim posljedicama, rekao je Srni predsjednik Mjesne zajednice Modriča četiri Duško Pejić.

Pejić kaže da su, uz zahtjev za preseljenje domaćinstava iz naselja Dobor, plavnog područja Mjesne zajednice Modriča četiri, načelniku općne Mladenu Krekiću dostavljeni i zaključci sa zbora građana, održanog prošli tjedan.

Kopirati
Drag cursor here to close