Padaju glave

Saudijska Arabija: Pogubljeno 47 osoba, među njima i šiitski vjerski službenik

Vijesti / Flash | 02. 01. 2016. u 10:10 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Saudijskoj Arabiji izvršena je smrtna presuda nad najmanje 47 osoba, među kojima i šiitski vjerski službenik ajatolah šejh Nemr Bakir Al-Nemr, koji je saudijski državljanin, prenosi Anadolija.

Saudijska novinska agencija SPA, koja se poziva na Ministarstvo unutarnjih poslova, objavila je da je danas izvršena smrtna presuda nad 45 državljana Saudijske Arabije, te nad jednim državljaninom Egipta i Čada.

Navodi se kako je 47 osoba pogubljeno zbog članstva u terorističkoj organizaciji, organiziranja i provođenja terorističkih napada na javne i privatne institucije u ovoj zemlji, ubijanja nevinih ljudi tijekom ovih napada te vršenja aktivnosti koje ugrožavaju javnu sigurnost.

Inače, pogubljeni šiitski vjerski službenik Nemr, predvodio je prosvjede protiv države u istočnom saudijskom gradu Katifu 2011. godine. Nemr je kasnije uhićen i optužen za poticanje na prosvjede, izazivanje pobune te pružanje otpora snagama sigurnosti.

Kazneni sud je 15. listopada 2014. godine Nemra osudio na smrt, a 10 dana kasnije kaznu je potvrdio i Vrhovni sud.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Irana Emir Abdullhiyan tada je izjavio kako će smrtna kazna za šejha Nemra skupo koštati Saudijsku Arabiju.

Kopirati
Drag cursor here to close