protiv vlade

Saudijska Arabija - mladić osuđen na smrt jer je prosvjedovao kao 15-ogodišnjak

Vijesti / Flash | 18. 12. 2015. u 16:01 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti u Saudijskoj Arabiji na smrt odsijecanjem glave osudile su 19-godišnjeg tinejdžera jer je kao 15-godišnjak sudjelovao u protuvladinim prosvjedima, piše Daily Mail.

Abdullah al-Zaher je uhićen 2012. godine nakon što je nazočio prosvjedu, a njegova obitelj tvrdi da su ga u zatvoru maltretirali i tukli da izvuku priznanje.

Vlasti ga sumnjiče za cijeli niz prekršaja - od uzvikivanja parola protiv vlasti, pa sve do paleža i izazivanja nereda. Zaher je još lani osuđen na smrt odsijecanjem glave nakon čega će njegovo tijelo biti razapeto na križ. Trenutno se nalazi u samici gdje čeka egzekuciju koja bi se mogla dogoditi svakog dana. Smatra se da je on najmlađa osoba u Saudijskoj Arabiji kojoj je dosuđena smrtna kazna.

Očajni otac mladića, Hassan al-Zaher, novinarima britanskog Guardiana je rekao da mu pomognu spasiti sina. "On ne zaslužuje umrijeti samo zato jer je sudjelovao u protestu", rekao je očajni otac. On tvrdi da njegov sin nije bacao nikakva eksplozivna sredstva, a da je na protestu bio iako nije znao o čemu se točno radi.

"Nije tamo išao s namjerom da se bori protiv vlasti, u njegovim očima to je bio najobičniji skup", rekao je otac.

U slučaj se uplelo britansko ministarstvo vanjskih poslova, ali još ne žele davati nikakve izjave.

"One vlade koje su među najbližim saveznicima Saudijske Arabije, kao što su britanska i američka vlada, moraju djelovati na vlasti u Saudijskoj Arabiji da promijene svoju odluku", rekla je Maya Foa iz udruge za ljudska prava Reprieve.

Prije dva tjedna mediji su objavili vijest da će vlasti u Saudijskoj Arabiji u jednom danu smaknuti 50 zatvorenika osuđenih na smrt.

Kopirati
Drag cursor here to close