Kazna

Saudijska Arabija će do kraja godine pogubiti 150 osoba

Vijesti / Flash | 19. 12. 2016. u 13:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijska Arabija planira pogubiti najmanje 150 osoba do kraja ove godine, što radi već drugu godinu zaredom, navodi se u istraživanju organizacije za ljudska prava.

Neki od njih su oni koji su osuđeni za djela koja se tiču državne sigurnosti, uključujući i prosvjede, od kojih su dvojica strani državljani, a četvorica maloljetnici. Osim njih, 81 osoba, uključujući i 20 stranih državljana su pogubljeni zbog ubojstava, a 23 osobe zbog trgovine drogom, prenosi Independent.

U istraživanju se navodi da su pravne norme zanemarene na sudovima Saudijske Arabije, a jedan od problema jeste i nedostatak prisustva odvjetnika na ročištima, kao i prisilno svjedočenje.

Fena prenosi kako je 47 zatvorenika pogubljeno 2. siječnja zbog optužbi za terorizam. To je bilo najveće masovno pogubljenje u Saudijskoj Arabiji još od 1980. godine.

Pogubljenja koja su se dogodila u siječnju izazvala su prosvjede širom Bliskog istoka, tijekom kojih su prosvjednici napali veleposlanstvo Saudijske Arabije u Bagdadu, a zapaljeno je i nekoliko zgrada u Teheranu.

Smrtna kazna u Saudijskoj Arabiji može biti izrečena za djela poput ubojstva, silovanja, korištenja droge, preljubu i vradžbinu. Saudijska Arabija je jedna od četiri zemlje, uključujući Sjevernu Koreju, Somaliju i Iran koje još provode javno pogubljenje.

Kopirati
Drag cursor here to close