Spremnost na kompromis

Sattler zadovoljan Mostarom

Johann Sattler uručio je danas predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji Izvještaj o napretku za BiH.
Vijesti / Flash | 06. 10. 2020. u 18:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler uručio je danas predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji Izvještaj o napretku za BiH. Sattler je u obraćanju medijima kazao da kada god je bilo spremnosti na kompromis našla su se rješenja, za šta je odličan primjer i održavanje izbora u Mostaru nakon 12 godina.

''Pozitivno je da su sve razine vlasti usvojili okvire za reformu javne uprave. U dosta oblasti nije ostvaren napredak. Istaknuo bih kao najveće razočarenje da nije bilo pomaka u unapređenju u oblasti vladavine prava, poglavlja 23 i 24. Nalazimo se tamo gdje smo bili, nije se radilo na realizaciji preporuka. Ovo pitanje je naišlo na otpor i iz redova samog pravosuđa. Pozivam aktere da prestanu s opstrukcijama reforme pravosuđa. Apeliram i na Vijeće ministara i na Parlamentarnu skupštinu BiH da izmjene usvoje u što kraćem roku'', poručio je Satler.

Istaknuo je da, osim izmjena Zakona o VTSV-u, još dva zakona trebaju i moraju biti usvojena do kraja godine, a to su Zakon o sukobu interesa i Zakon o javnim nabavkama.

''Neznatan je napredak u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije. To su stvari koje utiču negativno na građane. Nepostojanje kontakt tačke za EUROPOL ima svoje nedostatke za rješavanje ovog problema - rekao je Satler.

Kopirati
Drag cursor here to close