Posjeta Centralnoj banci BiH

Sattler s guvernerom Softićem o inflaciji, monetarnoj stabilnosti i drugim temama

Tijekom razgovora, guverner Softić prezentirao je veleposlaniku Sattleru osnovne makroekonomske pokazatelje, a posebna pažnja tijekom razgovora bila je posvećena stanju u financijskom i bankarskom sektoru.
Vijesti / Flash | 13. 04. 2022. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef izaslanstva Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler posjetio je danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH), gdje je razgovarao s guvernerom CBBiH Senadom Softićem.

Tijekom razgovora, guverner Softić prezentirao je veleposlaniku Sattleru osnovne makroekonomske pokazatelje, a posebna pažnja tijekom razgovora bila je posvećena stanju u financijskom i bankarskom sektoru. Monetarna stabilnost u BiH, postignuta kroz aranžman valutnog odbora, je potvrđena, što je i najveći doprinos u situaciji pandemijske krize i aktuelne geopolitičke situacije, naglasio je guverner, te dodao da CBBiH kontinuirano izvršava, zakonom definirane, obveze i implementira svoje strateške ciljeve.

„Prioritet svih treba da budu aktivnosti i mjere koje će ublažiti posljedice sve izraženije inflacije po gospodarstvu i građane. Fokus na stvarne ekonomske reforme, koje bi značajnije poticale i jačale gospodarsku aktivnost, ekonomski rast i investicioni ciklus. CBBiH će sa svoje strane dati doprinos navedenom, u okvirima svog zakonskog mandata“, rekao je guverner Softić.

Guverner je posebno istaknuo dobru suradnju CBBiH s predstavnicima bankarskog sektora, te kvalitetnu bankarsku koordinaciju i potrebu da se i dalje održava suradnja na razini Stalnog odbora za financijsku stabilnost BiH.

Šef izaslanstva EU je istaknuo ulogu i značaj CBBiH u financijskom sektoru, naglasivši da je očuvanje neovisnosti CBBiH i integriteta valutnog odbora od ključnog značaja za financijski sektor, ekonomiju BiH i državu u cjelini.

„Uloga CBBiH u procesu pristupanja države EU postat će jača kako se bude proces pristupanja intenzivirao“, rekao je veleposlanik Sattler u razgovoru s guvernerom Softićem, priopćeno je iz ove Institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close