Mir, mir, mir

Sastanak pomirenja još uvijek visi u zraku

Vijesti / Flash | 02. 08. 2016. u 13:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak lidera SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića još nije zvanično zakazan, izjavila je Srni šefica Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH Tonka Krešić.

Pojedini mediji objavili su kako bi sastanak Čovića i Izetbegovića, koji su i članovi Predsjedništva BiH, trebao biti održan u kasnim poslijepodnevnim satima, ali lokacija još nije definirana.

Kao moguće mjesto održavanja sastanka spominju se Mostar, Sarajevo i Konjic, a sastanku bi navodno trebali nazočiti i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Razmjena optužbi

Naime, Izetbegović je u nedjelju, 31. srpnja, u Istočnom Sarajevu održao sastanak s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Na sastanku, koji je inicirao šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark, usuglašen je mehanizam koordinacije, te Pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Nakon toga, uslijedile su optužbe za blokiranje europskog puta te za donošenje odluka bez jednog od konstitutivnih naroda. Čović i Izetbegović optužbe su razmijenili u odvojenim medijima, za Oslobođenje te za Dnevni avaz.

Većina medija u zemlji, u sezoni kiselih krastavaca, ima materijala za analizu, a hrvatska agencija Hina navodi da su obostrane optužbe za blokiranje nastavka reformi i izigravanje već postignutih dogovora, prvi takav slučaj otkako su HDZ BiH i SDA postali partnerima u vlasti nakon izbora 2014. godine.

Čović je za Oslobođenje rekao kako je postojao načelan dogovor da se u cilju rješavanja postojećih blokada organizira sastanak na kojemu bi sudjelovali svi zainteresirani, no onda su se iznenada sastali samo Izetbegović i Dodik.

Čović je Izetbegoviću krivac

Čović tvrdi kao ovakvim postupkom europski put BiH ne samo da nije otvoren nego je cijela zemlja sada još dalje od njega nego što je bila prije nedjeljnog sastanka, a dogovor je nazvao "brutalnim izigravanjem koncepta dogovora". Čović je podsjetio kako ni u Federaciji BiH, gdje su na vlasti HDZ i SDA, stanje nije dobro jer se dvije stranke već mjesecima sukobljavaju oko donošenja važnih zakonskih rješenja.

Izetbegović je razgovoru za ne tako davni ''neprijateljski'' Dnevni avaz poručio Čoviću kako se buni bez razloga i da neće biti krize ak je on ne proizvede. Kaže kako mehanizam koordinacije kojega je usuglasio s Dodikom ne isključuje niti jednu razinu vlasti iz donošenja odluka pa tako ni županije unutar Federacije BiH koje su Hrvatima bitne jer preko njih štite neka od temeljnih prava koja im kao narodu pripadaju po ustavu.

Lider SDA tvrdi kako je zapravo s Čovićem sve to dogovorio prošlog petka, a nakon dva dana sve potvrdio na susretu s Dodikom. Rekao je kako je Čović zapravo sukrivac za krizu u BiH jer je isuviše rano odlučio predati zahtjev da se BiH odobri status kandidata za članstvo u EU te da koalicija u Federaciji ima problema no to nije i kriza.

Istodobno iz SDA poručuju kako je dogovor Čovića i Dodika dobra poruka kako se rješavaju važna pitanja. Rekao je to dopredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić ocijenivši dogovor pozitivnim pomakom.

''I svako tko je dobronamjeran i želi da se normalizira stanje u BiH te želi da se okrenemo životno važnim temama i europskom putu uz ispunjavanje ostavljenih uvjeta može samo pozdraviti spomenuti dogovor. Oni koji pronalaze zamjerke, sigurno nisu dobronamjerni i idu u sferu politikantstva zbog političkih poena, osobnih ili nekih drugih interesa'', rekao je dopredsjednik entitetskog parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close