O Daytonu

Sastanak Dodika i Vučića trajao 15 minuta, Dodik sam pred novinarima

Vijesti / Flash | 16. 03. 2017. u 17:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Bosni i Hercegovini povodom održavanja summita premijera zemalja zapadnog Balkana, susreo se danas u Istočnom Sarajevu s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Sastanak je bio vrlo kratak, trajao je samo 15 minuta, nakon čega je Vučić bez izjave za medije napustio administrativnu zgradu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Dok je Vučić već bio na letu za Beograd novinarima se obratio sam Dodik koji kaže da je najvažnija tema razgovora bila kako da se dođe do radnih mjesta.

Razgovarano je o stanju gospodarstva i infrastrukture te političkoj situaciji u BiH, uključujući i određene razvojne projekte regionalnog i lokalnog karaktera, te načine na koje bi Srbija mogla pružiti pomoć na tom planu.

Budući da se premijer Vučić nije obraćao medijima, o tijeku i ključnim pitanjima koja su bila u fokusu razgovora novinare je upoznao predsjednik RS-a Milorad Dodik, istaknuvši spremnost ovog bh. entiteta da aktivno sudjeluje u realizaciji projekata regionalnog karaktera, s naglaskom na iznalaženje modaliteta za otvaranje novih radnih mjesta.

''Ideja je da se 'napadnu' projekti koji imaju regionalni značaj uz podršku Europske unije (EU)'', kazao je Dodik, ocijenivši to izvrsnom prilikom, te pozivajući na brže rješavanje određenih pitanja.

Kazao je da podržava infrastrukturno povezivanje Bosne i Hercegovine i Srbije i izgradnju prometnica, uključujući i autocesta do Sarajeva, uz napomenu da je RS zainteresirana da sudjeluje u određivanju trase te prometnice, te da želi da to bude u najboljem interesu autohtonog stanovništva.

Odgovarajući na novinarske upite u vezi s aktualnim projektima, Dodik je naglasio da još nije riješen problem s Republikom Hrvatskom u vezi s izgradnjom mosta na Savi, te pozvao nadležne institucije u BiH i strukture EU, kao i R Hrvatsku da se dodatno angažiraju na tom planu.

U kontekstu Vučićeve posjete Berlinu, predsjednik RS je kazao da je premijer Srbije prepoznat od EU-a kao lider koji može da garantira i osigura stabilnost u regiji.

Istovremeno, odbacio je spekulacije o tome da je on (Dodik) protiv Vučićevog izbora za predsjednika Republike Srbije, podcrtavajući da izuzetno cijeni sve ono što je on uradio kao premijer i njegov doprinos napretku koji je Srbija ostvarila, te da takva orijentacija na političkom planu uživa njegovu punu podršku, uz opasku da je izgradnja jake i stabilne Srbije garant regionalne sigurnosti, te da pomaže u značajnoj mjeri RS-u.

Na upit u vezi s izjavom predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o tome da treba mijenjati Daytonski sporazum, Dodik je odgovorio da ne zna što je motiv za takvu tvrdnju, podsjećajući da daytonski Ustav BiH ima jasnu proceduru na tom planu.

''Nisam siguran da je moguće doći do neke nove međunarodne konferencije, a i međunarodne okolnosti su takve da nije izvjesno što bi takva konferencija mogla da poluči kao ozbiljan rezultat'', precizirao je Dodik, navodeći da ostaje da se poštuju procedure, te podsjećajući da u Ustavu BiH piše da se taj akt može mijenjati na bazi sporazuma dva entiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close