GPS

Šariću određen pritvor od 60 dana: Kako su agencije došle do bjegunca?

Vijesti / Flash | 18. 03. 2014. u 12:51 ZS

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aleksandar Vučić iznio je detalje lociranja Šarića: pratili ga, tajno snimali, pretresali objekte, prisluškivali i na kraju je poručio da se predaje 24. veljače.

Prvi potpredsjednik Vlade je u otvorenom dijelu današnje sjednice rekao da je u BIA bila formirana posebna radna grupa 13. lipnja 2013. koja je primjenjivala najsloženije metode i sredstva kako bi bio otkriven i na kraju uhićen najtraženiji bjegunac.

Te metode su podrazumijevale, kako je rekao Vučić: tajnu pratnju u zemlji i inozemstvu nad pripadnicima klana i obitelji Šarić 270 dana, stalni video nadzor objekata svih 270 dana, GPS sredstava za lociranje na 20 objekata, presretanje telefonskih, e-mail i drugih internet komunikacija, za 15 osoba, ukupno 75 mjera...

"O nekim mjerama ne možemo, razumjet ćete, da govorimo javno. Prislušna sredstva na otvorenim i zatvorenim prostorima, ukupnop 51 put, tajni pretresi na različitim lokacijama, ukupno 25 puta, geografsko pozicioniraje putem telekomunikacijskih uređaja, više od 300 puta, suradnička mreža u zemlji i inozemstvu, a angažirano je više od 20 suradnika", rekao je Vučić.

Prema Vučićevim riječima, specijalni tim BIA surađivao je sa najmanje 15 službi, a posebnu zahvalnost uputio je američkoj CIA. Povodom spekulacija o lokaciji Šarićevog uhićenja, on je istaknuo da su agenti iz Srbije i Crne Gore boravili na prostoru trećih zemalja.

"Mi smo poslije lociranja kompletnog kretanja i mreže Darka Šarića, u četiri zemlje Latinske Amerike. Poslije toga smo krenuli u akciju razgovora unutar BIA kako i na koji načn da se ta akcija uhićenja sprovede. Posebno hvala Ministarstvu pravde Crne Gore, s kojima smo koordinirali sve akcije, u skladu sa potpisanim sporazumima", rekao je Vučić.

Kazneno vanpretresno vijeće Specijalnog suda odredilo je pritvor do 60 dana Darku Šariću, odbjeglom narko-bossu koji je od danas u Srbiji nakon predaje.

Dodaje se i da je Vijeće prihvatilo i prijedlog Tužteljstva za organizirani kriminal da se optuženom Darku Šariću odredi pritvor zbog toga što je za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posljedice su takvi da su doveli do uznemirenja javnosti, koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje kaznenog postupka.

"Darko Šarić je kaznenom vanraspravnom vijeću Specijalnog suda na saslušanju rekao da se skrivao u Latinskoj Americi i dijelu Južne Afrike, i "da se dobrovoljno predao", prenio je novinarima ispred Specijalnog suda njegov branitelj Radoslav Baćević nakon završenog saslušanja.

Okrivljenom Šariću se na teret, između ostalog, stavlja i da je počev od 2009. godine prokrijumčario 5.754 tona kokaina, kao i da je u Srbiji oprao najmanje 22 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close