Prosvjed

Sarajlije pred Parlamentom: Lopovi! Lopovi!

Prosvjedi se održavaju u svim većim gradovima u BIH.
Vijesti / Flash | 06. 07. 2022. u 18:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U više gradova Bosne i Hercegovine održani su prosvjedi zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva i raznih usluga. U Sarajevu je počelo okupljanje građana na platou Skenderija odakle su se građani s porukama: Lopovi! Lopovi! uputili prema državnom parlamentu.

Foto:Avaz / Prosvjed u Sarajevu protiv poskupljenja

Prosvjedi se održavaju u svim većim gradovima u BIH -  Tuzli, Mostaru, Zenici, Bihaću, Goraždu, Travniku, Bijeljini, Prijedoru, Doboju i mnogim drugim.

Harun Salkić, organizator današnjih prosvjeda u Sarajevu zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva i raznih usluga, kazao je kako se i u buduće planira još prosvjeda. Dodao je kako se ovim želi poslati poruka političarima za sve ono što ne rade.

Foto:Avaz / Prosvjed u Sarajevu protiv poskupljenja

“Vladajuće strukture rade samo za vlastite interese. Planiramo još protesta”, poručio je Salkić.

Od vlasti će danas, napominju na miran način, tražiti brze i efikasne mjere i programe pomoći.

Foto:Avaz / Prosvjed u Sarajevu protiv poskupljenja

"Nećemo kriminal", "nećemo ropstvo", "nismo vam kmetovi" neke su od poruka građana.

''Povećali su plate, nisu pitali kako je penzionerima, RVI! Onim kojim je smiješno povećanje plaća, njihove plaće su 5.000 KM, a neki od vas moraju dići kredit za 5.000KM i vraćat 8.000 KM - poručio je Sanin Musa, jedan od organizatora  prosvjeda u Sarajevu.

On je naveo da će zahtjeve predati Parlamentarnoj skupštini BiH.

Foto:Avaz / Prosvjed u Sarajevu protiv poskupljenja

Prosvjedi u Banja Luci trebali bi početi u 19 sati na Trgu Krajine zakazani su protesti u organizaciji Udruženja Restart RS.

Stotinjak Novotravničana okupilo se popodne na trgu ispred zgrade općine kako bi iskazali nezadovoljstvo trenutnim stanjem u bh. društvu. Kako je kazala organizatorica današnjeg prosvjeda Tanja Jukić, političari su sebi uzeli sve, dok narodu ne ostaju ni mrvice.

"Ako rodite u Sarajevu dobro ste prošli, ako rodite kod nas dobijete 200, 300 KM i odmah ih ostavite u ljekarni. Zastupnici imaju 4.900 KM plaću, pa jeste li nebulozni? Toliko umirovljenik dobije za 12 mjeseci. Njihove plaće, povećanje, službena vozila, vozači, to su njima vitalni nacionalni interesi", poručila je Jukić okupljenima.

Građani su i transparentima poručili što misle o aktualnom trenutku u društvu.

Podsjetimo, građani od državnih i entitetskih vlasti traže smanjenje cijene naftnih derivata, osnovnih životnih namirnica, ukidanje povećanja plaća svih parlamentaraca, te smanjenje plaća na razumnu visinu, linearno povećanje mirovina i invalidnina, dječji doplatak za svu djecu, porodiljnu naknada za sve rodilje u iznosu od 1.000 KM, povećanje minimalne plaće i generalno plaća u privatnom sektoru, usklađivanje cijene hrane u studentskim menzama s cijenom ručka u parlamentu…

Slični mirni skupovi organizirani su u gotovom svim općinama Kantona Središnja Bosna.

Kopirati
Drag cursor here to close